Raed Arafat a vorbit astăzi despre decesele în urma bolii covid-19. Deși țara noastră este declarată verde, iar cazurile au scăzut mult, spre bucuria autorităților și a cetățenilor, există totuși câteva motive de îngrijorare.
Mai exact, autoritățile au raportat cu întârziere decesele din cauza covid-19. În bilanțurile zilnice comunicate de autoritățile sanitare au existat decese raportate cu întârziere.
Șeful DSU a vorbit după ședința de guvern despre raportarea întârziată a sute de cazuri de morți din cauza covid-19. Deși aceste decese sunt precizate în raporturile zilnice, ele s-au petrecut cu zile sau chiar săptămâni înainte.
Raed Arafat a explicat de ce s-a întâmplat asta și a spus, spre uimirea tuturor, că este o dovadă de transparență, precizând că nu DSU se ocupă de raportarea cazurilor de deces.
„Nu DSU se ocupă de raportarea cazurilor de deces, luăm cazurile din aplicații și le punem în tabeluri, raportarea o fac unitățile sanitare si DSP-urile. Faptul că le-au raportat acum e un gest de transparență, asta se vede în rapoartele zilnice” a spus Arafat.
Cât despre faptul că nu au fost raportate la timp decesele, secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că nu are un răspuns, însă luna aceasta se vor finaliza și „vom rămâne cu decesul zilnic”.
„Nu am un răspuns de ce nu au fost raportate la timp, poate au fost scăpări, deficiențe de personal. Nu neapărat birocrația, s-a întâmplat ceva, că cineva n-a raportat sau s-a întâmplat ceva în sistem. În cursul acestei luni acestea se vor finaliza, vom rămâne cu decesul zilnic”, a explicat el.
Raed Arafat a vorbit și despre eventualitatea apariției unui focar de coronavirus cu tulpina Delta, despre care specialiștii spun că este foarte periculoasă și putem trece, din nou, prin același scenariu ca în cazul virusului Sars cov2.
„Dacă apare un focar, cu toate forțele vom face tot ce e posibil să fie limitat, măsurile depind, trebuie să facem secvențierea să vedem dacă e Delta, ori Delta plus, care se știe că e mai agresivă, clar că sunt măsuri care se iau. La acest moment legea ne permite să luam măsuri imediate, dar este o procedură care trebuie respectată.”
„N-ar trebui să ajungem la valul patru pentru că avem vaccin, capacitate de vaccinare, trebuie să ne vaccinăm, dacă dorința de a ne vaccina rămâne scăzută, posibilitatea de avea un val nou există, vorbim de evoluția pandemică pe plan internațional. Cine se vaccinează, în situația infectării cu noile variante, va fi protejat de vaccin sau poate va face o formă mai ușoară” a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.