Medicul Virgil Musta, avertisment înfricoșător cu privire la tulpina Delta. Ce imunitate ne oferă, de fapt, vaccinurile anti-Covid-19

Medicul Virgil Musta, avertisment înfricoșător cu privire la tulpina Delta. Ce imunitate ne oferă, de fapt, vaccinurile anti-Covid-19
Virgil Musta, avertisment cu privire la tulpina indiană în România

Șeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care vom fi expuși, în cazul în care tulpina Delta va începe să facă noi victime și în țara noastră. Potrivit medicului Virgil Musta, România va fi nevoită să impună noi restricții privind limitarea transmiterii comunitare.

Ce vaccin oferă mai multă imunitate împotriva tulpinei indiene

Medicul Virgil Musta se arată temător cu privire la gradul de transmitere al tulpinei indiene, cât și de situația țării noastre în contextul în care această mutație va ajunge să predomine, asemeni altor țări. Potrivit specialistului, simptomele apărute în urma infecției cu tulpina indiană sunt mai agresive, iar vaccinurile oferă mai puțină imunitate decât în cazul tulpinii inițiale de Covid-19.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a afirmat la B1 TV medicul Virgil Musta.

Medicul din Timișoara susține că România nu a scăpat de pandemie, iar persoanele nevaccinate riscă să dezvolte o formă gravă a bolii, în special dacă se infectează cu tulpina Delta.

“Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a adăugat Virgil Musta.

Ministrul Sănătății, despre pericolul reprezentat de tulpina indiană

În timp ce autoritățile pregătesc noile măsuri de relaxare, medicii trag semnale de alarme cu privire la un viitor mai puțin luminos. Alături de cadrele medicale care susțin că pandemia de Covid-19 nu s-a terminat se alătură și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, care avertizează că o posibilă transmitere în masă a tulpinei Delta, pe teritoriul României, ar reprezenta un mare pericol. Aceasta le recomandă oamenilor să se vaccineze în număr cât mai mare.

„Ne dorim, evident, să creştem rata de imunizare şi procesul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite ţări, tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare.

Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă şi la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină Delta”, a dezvăluit Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferinţe de presă, sâmbătă, la Sibiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI