Raed Arafat, anunț important despre înmormântările din pandemie: „Trebuie modificată regula”

Raed Arafat, anunț important despre înmormântările din pandemie: „Trebuie modificată regula”

Raed Arafat a vorbit, marți seara, despre regulile de înmormântare din pandemie, un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă, mai ales din prisma deceselor artiștilor Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă. Familiile celor doi au fost extremm de revoltate de regulile privind înmormântarea, refuzând chiar să ridice trupurile de la Spital și făcând cereri care să constate că testele covid-19 au fost negative, înainte de deces. Toate aceste proceduri au fost făcute de ambele familii, pentru ca înmormântările să poate fi creștinești.

Raed Arafat, despre înmormântările din pandemie: „Trebuie modificată regula”

Acum, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat că a avut discuții cu privire la relaxarea regulilor privind înmormântările din timpul pandemiei.

El a fost întrebat de ce nu este posibil ca un om să fie înmormântat în condiții normale, dacă a murit de covid-19 și au trecut mai mult de două săptămâni de la infectare, asta în condițiile în care regulile spun că un individ infectat cu covid-19 poate ieși din izolare după 14 zile.

„Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății.

„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli.

Raed Arafat anunță modificarea regulilor de înmormântare în pandemie

Șeful DSU a declarat că după discuția avută, ordinul dat de Ministerul Sănătății se va modifica. El spune că regulile privind înmormântările pe timp de pandemie trebuie relaxate, astfel încât oamenii să poată urma tradițiile, dar și să respecte regulile sanitare.

„Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat.

„Dacă la început lucrurile nu erau clare, ele s-au clarificat și trebuie modificată regula, să devină mai flexibilă, mai permisivă, ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății și urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a spus Arafat.