Raed Arafat, anunț fulger despre plecarea sa din DSU. Ce acuzații grave îi aduce lui Alexandru Rafila
Tensiunile între șeful DSU și ministrul Sănătății ating cote maxime, în ciuda faptului că ambii au declarat anterior că nu există nicio problemă între ei, ba mai mult, fiecare dintre aceștia a avut cuvinte de laudă pentru celălalt. Așa cum toată lumea știe, între cei doi oficiali continuă neînțelegerile legate de coordonarea serviciilor de urgență, astfel că ministrul Sănătății consideră oportună preluarea serviciului SMURD, în timp ce Raed Arafat susține că această mutare ar prespune o destabilizare a sistemului și o revenire la anii 2000. Din acest motiv, șeful DSU și-a anunțat plecarea, dacă acest lucru ar fi soluția pentru unii reprezentanți din Sănătate.
„Sistemul funcționează foarte bine”
Raed Arafat a vorbit recent despre funcționalitatea sistemului de urgență, despre care susține că este una bună, iar o posibilă schimbare, așa cum dorește ministrul Sănătății, ar duce la un dezechilibru nedorit de nimeni, fiind mai degrabă, o reîntoarcere în timp, nefiind benefic pentru cetățeni. Mai mult, Raed Arafat susține că trecerea serviciului de urgență în subordinea Sănătății ar marca o involuție și o schimbare în rău.
„Persoana care este cu capul pe umeri în faza asta și în zilele noastre de acuma nu ar atinge un sistem care funcționează și care funcționează foarte bine. Unul din motive că a funcționat foarte bine era coordonarea integrată care există. Riscul este să strici ce funcționează, să nu pui nimic în loc mai bine.
Tot ce am auzit până acuma nu este o viziune nouă, este o întoarcere la trecut. Sunt lucruri luate din memoria unor persoane care se perindă și dau sfaturi. Aceste persoane nu sunt în stare să vadă evoluțiile care au fost sau au fost împotriva lor de când au avut loc aceste evoluții și care ne-au dus unde suntem și ele trăiesc în trecutul lor și în memoria lor, al anilor 2000”, acuză Raed Arafat, într-un interviu la Digi 24.
Cine finanțează, de fapt, sistemul de urgență românesc
Raed Arafat susține că explicațiile date de ministrul Sănătății privind finanțarea sistemului de urgență de către Ministerul Sănătății este un doar un pretext, însă realitatea este că acest sistem este finanțat atat de Ministerul Sănătății, cât și de cel al Afacerilor Interne.
„Partea de finanțare este un alt aspect. Nu finanțează Ministerul Sănătății, finanțează bugetul de stat. Bugetul de stat finanțează prin diferite instituții. Legea spune că sistemul de urgență – și aici ne referim la Ambulanță și la Unitățile de Primiri Urgență și componenta SMURD-ului – este finanțat din bugetul de stat prin două ministere: Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.
Nimeni nu poate să nege că Ministerul Afacerilor Interne a băgat mulți bani în sistemul de urgență și în salarii, și în funcționare, și în investiții, așa cum a făcut și Ministerul Sănătății”, a adăugat șeful DSU.
Raed Arafat a mai susținut că, asemeni României, funcționează și Jandarmeria Franței și Spaniei, existând sisteme complexe coordonate de un minister și finanțate de altul.
„Amândouă structuri sunt finanțate, resurse umane, tot, de la Ministerele Apărării și amândouă structuri sunt coordonate integral de către Ministerele de Interne”, a menționat Raed Arafat.
Rolul SMURD-ului are o importanță mare
Raed Arafat contrazice cele spuse de Alexandru Rafila, potrivit cărora, SMURD-ul și DSU acționează doar în situații de urgență, dezastre și nu intervine în urgențele de fiecare zi. Șeful DSU susține că cine afirmă acest lucru, nu știe ce se întâmplă cu adevărat pe teren.
„Am lucrat la Ministerul Sănătății 7 ani, știu ce e acolo și acuma, dacă îmi spui întoarce-te să faci ce face Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății, îți spun clar că este imposibil. Unde am ajuns acum se datorează și faptului că s-a mutat acest lucru la Ministerul de Interne.
Să venim și să spunem că rolul SMURD-ului sau al DSU-ului este numai când avem un dezastru, dar nu când avem urgențe curente înseamnă că nu știm ce se întâmplă pe teren.
Pentru urgențele curente, de multe ori pentru un stop cardiac, mobilizăm și două, și trei ambulanțe și uneori și o motocicletă și două categorii de ambulanțe, cum se întâmplă în Franța și peste tot în lume. Nu există sisteme puse la naftalină care sunt scoase numai când ai ceva dezastru”, a afirmat, contrazicând declarațiile ministrului Rafila.
Raed Arafat, pregătit să demisioneze
Șeful DSU afirmă cu tărie că această problemă creată este una falsă, scopul pentru care se dorește această schimbare fiind, de fapt, legat de persoana sa. Din acest motiv, Raed Arafat se oferă să plece de la conducerea DSU și de oriunde este necesar pentru a lăsa acest sistem să funcționeze, fără a suferi schimbări care ar putea afecta siguranța cetățenilor.
„Dacă persoana doctorului Arafat deranjează, eu sunt într-o poziție numită, nu sunt nici ales, nici pe concurs, sunt numit.
Dacă eu sunt cel care deranjez și dacă eu dispar, sistemul poate fi lăsat să meargă mai departe așa, atunci soluția e simplă: mă depersonalizează sistemul prin eliminarea lui Arafat și sistemul merge mai departe.
Dar nu distrugi sistemul în ideea că îl depersonalizezi, dacă l-am dezintegrat. Nu, asta nu-i de personalizare, asta este dezintegrare”, susține Raed Arafat.