Masca de protecție o să fie obligatorie la plajă în acest weekend ce coincide cu data de 1 Mai și cu Paștele ortodox.
Raed Arafat, șeful DSP, a vorbit și Alexandru Rafila au vorbit despre aceste reguli stricte. Turiștii care vor să petreacă la malul mării primele zile din luna mai trebuie să știe că nu vor putea ocoli anumite reguli impuse de pandemia de coronavirus. Astfel că masca de protecție și păstrarea distanțării sociale se aplică și pe plajele din România, de la Marea Neagră. Unica modificare notabilă care a survenit este cea legată de libera circulație în intervalul 22.00- 5.00 pentru cei care aleg să meargă la tradiționala slujbă pentru a lua ”Lumină”.
Raed Arafat a spus că regulile în ce privește masca de protecție și distanțarea socială nu sunt negociabile, dată fiind actuala conjuctură.
“Nu se pot modifica aceste chestiuni, care poate nu sunt pe placul unora, doar fiindcă avem zile mai special. Există o lege, ea trebuie respectată, iar eu, personal, nu am ce comenta. Adaug doar că legea trebuie respectată!”, a spus Arafat pentru impact.ro.
Și medicul Alexandru Rafila a spus că regula trebuie aplicată și observată și că foarte probabil, odată cu trecerea timpului și avansarea în anotimpul călduros, autoritățile vor reanaliza regula care este valabilă în prezent:
“Dacă vă amintiţi, am purtat mască şi vara trecută, o bună bucată din ea, mai ales în anumite interval de timp, fie la promenadă, pe aleile staţiunilor, acolo unde multă lumea ieşea la plimbare cam la aceleaşi ore, tocmai pentru a evita contaminarea. Anul acesta ar putea apărea o şansă în plus, dacă şi numai dacă, ne vom vaccina în număr foarte mare.
Atunci vom putea pretinde, după modelul locuitorilor din Israel, să renunţăm, de pildă, la masca de protecţie. Pentru asta, însă, mai întâi trebuie să atingem acel nivel de imunizare de turmă. Iar noi mai avem mult până la acest stadiu”, a spus, la rândul său, Alexandru Rafila, pentru sursa citată.
Acesta i-a sfătuit pe turiști să acorde o mare atenție nu doar purtării măștii de protecție, ci și să-și asigure un spațiu relativ sigur de cei din jur.
“Te poţi proteja cu uşurinţă dacă alegi să nu te amesteci cu ceilalţi, ca în alte vremuri. Nu e chiar atât de dificil să apreciezi o distanţă de minimum doi metri sau mai mult între tine şi cei din jur. Dacă vei face asta, atunci vei avea un atuu în plus în lupta ta de a evita contaminarea. Totul depinde doar de fiecare dintre noi, în fond!”, a mai adaugat Alexandru Rafila.