27 apr. 2021 | 23:29

Cât durează, de fapt, imunitatea vaccinului anti-covid. Alexandru Rafila a lămurit tot

Știri generale
Cât durează, de fapt, imunitatea vaccinului anti-covid. Alexandru Rafila a lămurit tot

Alexandru Rafila a vorbit despre durata de imunitate pe care o oferă vaccinul anti-covid-19. În plus, el a declarat că abia în luna octombrie România va ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate.

Cât durează, de fapt, imunitatea vaccinului anti-covid

Alexandru Rafila a spus că imunitatea oferită de vaccineste de cel puțin un an, nu șase luni așa cum cum se vehicula.

El a declarat că imunitatea obținută după vaccin este diferită și se menține vreme de un an, însă totul depinde de imunitatea individuală, dar și de tipul de vaccin.

„Eficacitatea vaccinului o să fie de cel puțin un an de zile, nu de șase luni. În ce am citit eu nu se făcea referire la jumătate de an. Imunitatea obținută după vaccin e diferită, merge spre un an. Depinde mult de fiecare vaccin și de imunitatea individuală.

Eu cred că imunitatea la marea majoritate a celor vaccinați va avea o valabilitate de cel puțin 12 luni”, a declarat Rafila la RomaniaTv.

Când renunțăm la masca de protecție și se ridică restricțiile

El a mai spus că abia prin luna octombrie numărul celor vaccinați va ajunge la 10 milioane, asta într-o estimare optimistă. Odată ce acest număr este atins, se va renunța la restricții și la obligativitatea de a purta masca de protecție. 

„Cea mai mare prostie de la început a fost politizarea pandemiei. Cei care au făcut acest lucru nu și-au dat seama ce efect are. Duce la prăbușirea încrederii oamenilor. Nu poți controla pandemia dacă nu ai populația parteneră.

Ce se întâmplă acum cu vaccinarea e și rezultatul neîncrederii populației în autorități. Efectele le vom simți cu toții, dacă nu reușim să controlăm pandemia, așa cum reușesc alte țări.

Eu cred că dacă la 1 octombrie renunțăm la mască și la restricții ar fi bine. Ar fi ideal, din punctul meu de vedere, și rezonabil. Abia atunci cred eu că vom ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate”, a spus el.

”Vaccinarea ar trebui făcută și de medicii de familie”

În plus, a continuat Rafila, medicii de familie ar trebui stimulați financiar pentru a vaccina pacienții. El a mai spus că vaccinul ar trebui să fie extrem de accesibil și să se poată face cu buletinul, cât mai aproape de domiciliu.

„Ritmul de vaccinare de 100.000 de doze pe zi ne va duce undeva la începutul lui octombrie. Trebuie să atragi oamenii. Cum? Să le fie ușor să se vaccineze, să fie undeva aproape de casă, să meargă cu buletinul.

Trebuie găsită o soluție și cu medicii de familie. Trebuie stimulați simplu, din punctul meu de vedere. Dacă reușesc să vaccineze un anumit număr de persoane, să primească o primă. Nu e ca și cum primesc o sumă de bani degeaba”, a continuat profesorul.