Doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut un anunț așteptat de români. Secretarul de stat a dezvăluit când va reveni viața la normal în țară și a precizat că acest lucru se va întâmpla doar dacă vor fi îndeplinite două condiții, în contextul în care pandemia de coronavirus încă nu a luat sfârșit.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că dacă se vor îndeplini două condiții – continuarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și a respectării măsurilor de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, viața ar putea să revină la normal în România către sfârșitul acestui an, ”pe la toamnă-iarnă”.
“Avem și necunoscute: ce tulpini noi mai apar… Până acum, totul este ok, sub control. Poate că va trebui să fie făcute anumite modificări la vaccin, poate mai trebuie făcute rapeluri. Acum oamenii de știință și de cercetare lucrează. Eu cred, către sfârșitul anului am putea să ajungem la o situație mult mai bună decât a fost până acum, cu condiția celor două traiectorii: vaccinarea să continue și măsurile de protecție să continue până la momentul la care considerăm că suntem în siguranță să începem să relaxăm din aceste măsuri”, a spus Raed Arafat la TVR.
Pe de altă parte, nu toată lumea este la fel de optimistă în privința încheierii pandemiei de coronavirus. Directorul medical de la Institutul ”Matei Balș” din București, medicul Cătălin Apostolescu, a declarat că un al treilea val al pandemiei de coronavirus nu va ocoli România. El a precizat că se teme că acesta va fi mai rău decât ce s-a întâmplat până acum, precum și că noul virus va rămâne printre noi pentru o lungă perioadă de timp, chiar și 10, 20 sau 30 de ani.
”Zece, hai, dacă suntem optimiști, 15 la sută din populație a trecut prin infecția COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulți pacienți. Pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele. Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, a spus medicul Cătălin Apostolescu.