În aceste zile România a fost cuprinsă de protestele împotriva noilor măsuri impuse de autorități. Fie că vorbim de București, Constanța, Timișoara, sau Craiova, mulți au ieșit în stradă să protesteze. Majoritatea protestelor au fost împotriva Guvernului și împotriva lui Raed Arafat.
În timp ce românii au ieșit în stradă, în aproape toată țara, Secretarul de Stat, Raed Arafat făcea declarații la posturile tv, despre modul cum sunt gestionate lucrurile. În marea majoritate a orașelor unde lumea a protestat, spune Raed Arafat, fie indicele a mai scăzut, ori a crescut. Secretarul de Stat a dat exemplul orașului Timișoara, unde au fost primele proteste, spunând că aici indicele ratei de infectare a scăzut la 7.
Pe de altă parte, cea mai alarmantă informație furnizată de Raed Arafat a fost legată de Capitală. La finele săptămânii trecut indicele ratei de infectre era de 6,88 la mia de locuitori. Aseară Raed Arafat a anunțat o nouă cifră a indicelui ratei de infectare la mia de locuitori.
”Bucureștiul a crescut continuu. Azi suntem la 7,06. Nu știm unde o să ajunge mâine, poimâine. Foarte probabil să ajungem la 7,5. La modul în care crește acum, nu e exclus. În câteva zile probabil. Și vor intra măsurile pe tot parcursul săptămânii, nu doar în weekend.
Mobilitatea continuă, noi sfătuim să fie cât mai multă lume la telemuncă, program de muncă decalat. Eu am oameni care muncesc la distanță (…) am făcut această decalare ca instituție publică. Orice instituție trebuie să facă asta, plus sectorul privat. Ar reduce contactul și partea de aglomerație pe momente cheie, metrou, autobuze, troilebuze și așa mai departe”, anunța aseară Raed Arafat.
Odată cu creșterea indicelui ratei de infectare în Captială vor puta fi aplicate măsurile deja existente, care se aplică pentru moment în weekend. Acest lucru ar putea genera alte noi proteste, cel puțin în București.
Luni, pe 29 martie, s-a ieșit masiv în stradă, în mai toate orașele mari din țară. La București, Alianța AUR, în frunte cu George Simion, au protestat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Acestora li s-au alăturat și sindicaliștii de la Metrorex.
Deși lumea a ieșit în stradă, autoritățile par să nu ia în seamă aceste mișcări de trupe. Deciziile luate pe 26 martie, au intrat în vigoare, iar cerințele protestatarilor, pare-se, că nu sunt luate în seamă. Printre cei care au făcut declarații dure la adresa celor aflați îns tradă a fost și ministrul Vlad Voiculescu, personaj care a cam pierdut din capitalul de imagine pe care-l avea până acum.
“Şi cei care protestează şi care se revoltă împotriva măsurilor de protecţie, cred că, pe de o parte e de înţeles, pentru că aşa cum spun multora le e greu, dar poate nu ar strica să arunce o privire la imaginile din spitale şi să vorbească dacă vor să facă voluntariat o noapte pe ambulanţă.
Să vadă cu ce se confruntă oamenii. (..) Nu cred că este cuiva uşor, cu atât mai mult cei care sunt în prima linie, sau direct afectaţi, pacienţi, medici, ambulanţieri. [Duminică – n.r.] am stat de vorbă cu multe asistente şi cu oameni care lucrează pe ambulanţe şi la Smurd. E foarte greu””, a spus Vlad Voiculescu la Parlament.