În momentul de față, indiferent dacă citești o revistă ce este destinată publicului larg sau orice site, vei găsi câte o știre ce te pune pe gânduri. În acest caz, vorbim despre radiațiile emise de telefonul mobil. Cât de periculoase sunt, ce boli pot provoca și cât adevăr se regăsește în aceste informații? Telefoanele mobile și alte aparate casnice au fost subiectul unor studii interesante dar și alarmante în același timp.
Unii cercetători susțin că acestea pot emite radiații dăunătoare dar și câmpuri electromagnetice ce cresc riscuri de a dezvolta tumori la nivelul creierului. Pe de cealaltă parte, există și oameni de știință ce nu sunt de acord cu aceste studii. Ei contestă teoriile și susțin că radiațiile emise de telefoanele mobile nu sunt periculoase pentru sănătatea noastră.
Pentru a înțelege mai bine cât de dăunătoare sunt radiațiile emise de telefonul mobil, ar trebuie să aflăm mai întâi care sunt tipurile de radiații. Într-adevăr, cuvântul „radiație” sună înfricoșător. Cu toate acestea, aici se încadrează orice tip de undă electromagnetică:
Spectrul electromagnetic este împărțit în două tipuri de radiații: ionizate și ne-ionizate. Din radiațiile ionizate fac parte razele ultraviolete, razele x și razele gamma. Ele au suficientă energie într-un foton pentru a rupe legăturile chimice.
Destul de complicat, știm. Pentru a evita cât mai mult expunerea la astfel de radiații, vara trebuie să purtăm cremă de protecție solară. Nu este posibil să evităm în totalitate radiațiile ionizate, dar trebuie să limităm cât mai mult expunerea atunci când avem șansa.
Radiațiile ne-ionizate se referă la lumina produsă de becuri, lumina de la cuptorul cu microunde, lumina gigahertz de la routerul nostru de wifi și lumina megahertz emisă de telefoanele mobile. În doze mici, ele nu sunt dăunătoare.
Dar, în doze mari, pot fi dăunătoare. Să luăm un mic exemplu, un laser luminos cu o putere mult mai mare decât unul normal, îți va arde pielea dacă este concentrat într-un loc suficient de mic.
Oamenii de știință au realizat un studiu în care subiecții au trebuit să stea cu telefonul mobil în apropierea capului. Apoi, s-a monitorizat undele cerebrale ale participanților. Ca și rezultat, cercetătorii au descoperit modificări la nivelul undelor alfa.
Undele alfa sunt asociate cu relaxarea. Cu toate acestea, efectele au fost subtile. Activitatea undelor alfa a fost îmbunătățită cu 5% mai mult după expunerea la telefonul mobil.
Journal of National Cancer a publicat rezultate unui studiu ce a avut loc în Danemarca. Studiul a analizat incidența cancerului în rândul a 400.000 de utilizatori de telefoane mobile pe parcursul a 13 ani. Scopul acestui studiu a fost să descopere dacă este cu adevărat un risc de creștere a cancerului în cadrul sistemului nervos, al creierului, a cancerului glandei salivare și chiar și a leucemiei. Ei bine, acesta este rezultatul:
„Riscul pentru apariția acestor tipuri de cancer… nu este influențat de durata de utilizare a telefonului mobil, perioada de timp ce a trecut de la primul abonament telefonic, vârsta pe care o aveau utilizatorii atunci când au încheiat primul abonament telefonic sau tipul de telefon mobil utilizat (analogic sau digital).
Analiza tumorilor din cadrul creierului și a sistemului nervos nu a prezentat vreo importanță statistică (rate de incidență standard) pentru orice subtip sau localizare anatomică. Rezultatele acestei investigații… nu sprijină ipoteza unei asocieri între utilizarea acestor telefoane și tumorile creierului sau ale glandelor salivare, leucemie sau alte tipuri de cancer”.