Primul telefon mobil avea aproape un kilogram. Cum arăta el la lansare, acum 37 de ani

Primul telefon mobil avea aproape un kilogram. Cum arăta el la lansare, acum 37 de ani
Primul telefon mobil avea aproape un kilogram. Cum arăta el la lansare, acum 37 de ani

Telefoanele mobile au trecut prin diverse forme, pe parcursul dezvoltării și evoluției acestora, de la cele de tip emisie-recepție, utilizate în autovehicule, și până la telefoanele celulare moderne. Astăzi se împlinesc 37 de ani de la lansarea pe piață a primului telefon mobil. Cum arăta acest telefon a lansare?

Cum arăta la lansare, în urmă cu 37 de ani, primul telefon mobil, care avea aproape un kilogram

Acolo unde era necesară o intervenție promptă și operativă, erau folosite stațiile de emisie-recepție, îndeosebi în dotarea:

 • taxiurilor
 • ambulanțelor
 • vehiculelor de poliție
 • vehicule similare.

Stațiile de emisie-recepție, nu pot fi considerate în adevăratul sens al cuvântului, telefoane mobile, deoarece:

 •  nu puteau fi conectate la rețeaua de telefonie fixă clasică și
 • nu erau dotate cu numere pentru apelare.

Primul telefon mobil

În timp ce, celelalte industrii erau concentrate pe punerea telefoanelor mobile în mașini, Motorola a realizat un pivot critic și a pus tehnologia în mâinile oamenilor. În aprilie 1973, a văzut lumina zilei, primul prototip al telefonului mobil. Atunci, Managerul general al Motorola, Martin Cooper, în timp ce se afla pe stradă, a făcut primul apel telefonic.

Primul telefon mobil atestat de către o autoritate competentă, a fost Motorola DynaTAC 8000x, fiind nevoie de 10 ani de teste, până când acesta a fost scos pe piață și până când a primit aprobarea de la FCC SUA, pe data de 21 septembrie 1983. Această serie de telefoane celulare fabricate de Motorola, Inc. din 1983 până în 1994.

Caracteristicile Motorola DynaTAC

DynaTAC a fost o abreviere de la „Acoperire dinamică a suprafeței totale adaptabile”.Chiar și creatorii răspunzători de semnătura telefonului, l-au poreclit „Cărămida”. Printre caracteristicile acestui aparat se numărau următoarele:

 • avea o greutate de 900 de grame, adică aproape un kilogram
 • avea o lungime de 25 cm lungime, fiind foarte mare în comparație cu telefoanele de astăzi
 • necesita un timp de încărcare de 10 ore
 • avea o autonomie de doar câteva zeci de minute (cam 30 de minute de convorbire)
 • preţul era de 3.995 de dolari în 1984, anul comercial al lansării sale, echivalent cu 9.831 USD în 2019
 • oferea un afișaj cu LED-uri pentru apelarea sau rechemarea unuia dintre cele 30 de numere de telefon.

Evoluția primului telefon mobil Motorola DynaTAC

Au urmat mai multe modele, începând cu modelele 8000 în anul 1985 și continuând cu actualizări periodice de frecvență crescândă până în 1993 când a apărut Classic II.

DynaTAC a fost înlocuit în majoritatea cazurilor de mult mai mic Motorola MicroTAC când a fost introdus pentru prima dată în 1989, iar până la lansarea Motorola StarTAC în 1996, acesta era învechit.

motorola dynatac 8000
37 de ani e la lansarea primului telefon mobil. Cum arăta și ce greutate avea.

Reacția oamenilor la apariția primului telefon mobil

Conform site-ului https://mip.pmi.org/, la 20 de ani de la lansare, Rudy Krolopp, maestrul designului Motorola, ne reamintea care a fost reacția consumatorilor la lansarea Motorola DynaTAC 8000X:

”Consumatorii au fost atât de impresionați de conceptul de a fi mereu accesați cu un telefon portabil, încât listele de așteptare pentru DynaTAC 8000X au fost de ordinul miilor în primii ani”, după cum afirma Rudy Krolopp, maestrul designului Motorola la 20 de ani de la lansarea primului telefon mobil.

„În 1983, noțiunea de a efectua pur și simplu apeluri telefonice fără fir a fost revoluționară.” a mai continuat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI