Rabla pentru Electrocasnice de Sărbători. Ce valoare au voucherele

Rabla pentru Electrocasnice de Sărbători. Ce valoare au voucherele
Se estimează că peste 60.000 de echipamente vor fi înlocuite

De astăzi s-a dat startul programului „Rabla” pentru electrocasnice sau aparate electrocasnice, sesiunea de iarnă. Conform oficialilor Ministerului Mediului, românii vor primi vouchere dacă decid să își înlocuiască vechile aparate electrice cu unele noi și cu consum redus de energie, potrivit ordin publicat de minister.

Din 19 noiembrie reîncepe programul „Rabla” pentru electrocasnice

Ministerul Mediului anunță reluarea programului „Rabla” pentru electrocasnice, începând cu data de astăzi, 19 noiembrie până pe 25 noiembrie. De astăzi, de la ora 10, românii pot intra în porgram, iar oficialii ministerului spun că voucherele vor fi, de această dată, nominale.

Cât în ceea ce privește bugetul alocat acestei sesiuni, au fost alocate 34 de milioane de lei. Pentru cei interesați, voucherele sunt în valoare între 200 și 400 de lei, dacă decid să își înlocuiască aparatele electrice vechi cu unele noi și cu consum redus de energie.

În cadrul programului „Rabla” pentru electrocasnice, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de aparate electrocasnice electrice și electronice cu clasa de eficiență energetică A++, A+++ din următoarele categorii:

  • mașini de spălat rufe,
  • frigidere/congelatoare/congelatoare,
  • aparate de aer condiționat.

„Am ales să începem programul cu aceste trei tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie și sunt tipurile de echipamente de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcție de interesul manifestat pentru program, acesta va fi completat cu alte tipuri de echipamente.”, a declarat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Valoarea voucherelor este, după cum urmează:

  • de la 200 de lei pentru mașinile de spălat rufe cu eficiență energetică A++,
  • 300 de lei pentru mașinile de spălat rufe cu eficiență energetică A+++, aparatele de aer condiționat cu eficiență energetică A+++/A++ sau frigiderele/combinele frigorifice/cutiile frigorifice cu eficiență energetică A++
  • 400 de lei pentru frigiderele/combinele frigorifice/cutiile frigorifice cu eficiență energetică A++.

 

Se estimează că peste 60.000 de echipamente vechi și uzate vor fi înlocuite

Autoritățile estimează că peste 60.000 de echipamente vechi și uzate vor fi înlocuite cu aparate noi, cu consum redus de energie, în această sesiune de Sărbători a programului.

Pentru a putea beneficia de program, românii vor trebui să meargă pe site-ul AFM, și să urmeze pașii din aplicația pusă la dispoziție de instituție. După completarea câmpurilor obligatorii, cei care sunt eligibili vor merge la magazinele acreditate ca parte din programul „Rabla” pentru electrocasnice.

„Suma finanțată este scăzută de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (inclusiv TVA), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse proprii.

Este important de reținut că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea de echipamente eligibile în schimbul predării unui echipament vechi echivalent folosit. Schimbul se face în sistem 1:1”, mai precizează viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu.