Nu există persoană să nu-i placă să se plimbe cu mașina. Dar ce te faci când îți apar semne de circulație mai puțin obișnuite, precum cel despre care ne-am propus să discutăm. Puţini români au habar ce înseamnă acest indicator auto, așa că ne-am decis să detaliem ce trebuie să facă şoferii atunci când îl văd.
Majoritatea șoferilor sunt considerați a fi profesioniști. Asta înseamnă că au condus ani de zile. Dar mulți cred că știu toate semnele de ciculație. Alții, care poate că se pregătesc pentru examenul de conducere, se întreabă care sunt semnele la care ar putea fi testați?
Oricum ar fi, capacitatea de a recunoaște semnele și de a acționa în consecință va face ca experiența de șofer să fie mai sigură și luarea deciziilor pe șosea să fie mai rapide.
Există sute de semne de circulație diferite, fiecare cu semnificația sa unică, care trebuie memorată de către șoferi. Majoritatea semnelor se vor încadra într-una dintre cele trei categorii de mai jos, în funcție de forma lor.
Semne care dau ordine. Pentru a conduce în mod legal, aceste semne trebuie să fie respectate. Cercurile cu margini roșii dau instrucțiuni cu privire la ceea ce nu puteți face. Cercurile cu margini albastre dau instrucțiuni cu privire la ceea ce puteți face, cum ar fi „viraj la stânga înainte”.
Semne care vă avertizează. Indicatorul auto în formă de triunghiuri, care sunt echilaterale, îi vor avertiza pe șoferi cu privire la pericolele din față sau la o configurație a drumului, cum ar fi curbele ascuțite. În cele mai multe cazuri, aceste semne vor avea o margine roșie.
Semne care vă informează. Un indicator auto rectangular alb oferă indicații pe drumurile secundare. Panourile rectangulare albastre oferă informații pe autostrăzi.
Semnele dreptunghiulare verzi oferă indicații pe drumurile principale. Semnele dreptunghiulare pot fi utilizate și pentru benzile de autobuz și zonele de taxare a congestiei.
În aceste categorii, în funcție de ceea ce semnalizează se regăsesc și multe indicatoare mai puțin folosite. Despre unul dintre ele discutăm astăzi.
Atunci când îți iei familia și decizi să pleci într-o mică excursie, să zicem într-un camping, pe drum vei da de un anume semn, extrem de rad întâlnit.
De fapt, acest indicator nu-l vei găsi pe drumurile principale, sau pe autostrăzi. În general acest indicator îl vei găsi exact în apropiere de locul unde ai plănuit alături de familie să petreci o zi de camping.
Cred că ți-ai dat seama că este vorba de indicatorul „Teren pentru Camping” (vezi galeria). Acesta are o formă pătrată de culoare albastră, iar în partea superioară, într-un chenar alb vei găsi semnul unui cort cu vârful unei săgeți în jos.
De fapt, semnul va indica că în apropiere se află amenajată o zonă de camping, unde puteți să vă montați un cort, sau să faceți un mic grătar. Acum că știi ce reprezintă indicatorul, când îl vei vedea pe șosele, știi că acolo poți face o bine-meritată pauză. Drum bun și ai grijă la accelerație!