Putin se pregătește de un război nuclear: legea adoptată de ruși care ar trebui să te sperie

Putin se pregătește de un război nuclear: legea adoptată de ruși care ar trebui să te sperie

Există de mult timp speculații legate un eventual război nuclear între marile puteri ale lumii, dar Vladimir Putin tocmai a făcut un gest foarte important în direcția respectivă.

Printr-o lege semnată ieri, 3 iulie, de către Putin, rușii au anulat orice intenție de a respecta tratatatul INF semnat împreună cu Statele Unite ale americii în 1987. INF face referire la forțele nucleare intermediare și, de la momentul semnării, în urmă cu mai bine de trei decenii, a avut ca scop restricționarea utilizării într-un eventual război a rachetelor cu rază medie de acțiune. Conform Agerpres, retragerea din tratatul respectiv deschide ușile către posibilitatea unui război incredibil de periculos.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. În contextul decretului legislativ care intră în vigoare de la semnarea sa, Rusia nu se mai conformează prevederilor tratatului. Decizia a fost anunţată inițial în luna februarie de către oficialii din Rusia, dar a fost aprobată abia în iunie de către parlamentul rus.

Gestul radical al rușilor nu a venit însă din senin, ci a fost provocat de către Donald Trump, printr-un set de declarații din ultimul am. Prin intermediul președintelui american, SUA a anunțat prima că se va retrage din tratatul INF, din cauza unor informații conform cărora Rusia a încălcat prima tratatul. Aparent, rușii au dezvoltat o rachetă capabilă să opreze în raza de acțiune interzisă de tratat, deși nici altă țară în afară de Statele Unite nu a confirmat acest detaliu foarte important.

În final, setul de amenințări care a dus la gestul lui Putin, a plecat de la un fel de ceară puerilă, din care s-ar putea să avem de pierdut cu toții. Tratatul INF a fost denunţat de Donald Trump pe 1 februarie, apoi de Kremlin, a doua zi, cele două ţări acuzându-se reciproc de încălcarea lui. Preşedintele rus a dat imediat ordin să se pună la punct noi tipuri de rachete terestre în termen de doi ani, în special adaptând dispozitive cu rază intermediară deja existente, dar cu lansare de pe mare sau din aer. Acest detaliu este foarte important, deoarece confirmă faptul că rachetele de care îl acuza Trump nu existau în luna februarie.