Informațiile acestei zile, îi pune față-în-față pe Evgheni Prigojin și Vladimir Putin, mai ales după anunțul făcut de șeful grupului Wagner. Aceleași informații spn că Putin are zilele numărate în Rusia, cerând armatei sale să iasă pe străzi. Actuala situație, una fără precedent, ar putea să întoarcă soarta războiului din Ucraina, și chiar a liderului de la Kremlin.
Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat sâmbătă națiunii și a promis că va apăra țara și poporul său de o rebeliune armată declarată de șeful mercenarilor Evgheni Prigojin. În cursul apariției televizate, Putin a declarat că revolta a reprezentat ”o amenințare mortală la adresa statalității noastre” și a promis acțiuni dure ca răspuns.
Putin a condamnat rebeliunea într-un moment în care Rusia „duce cea mai grea bătălie pentru viitorul său” cu războiul din Ucraina. El a calificat acțiunile lui Prigozhin, fără a face referire la proprietarul companiei militare private Wagner pe nume, drept o trădare, îndemnând ”pe cei care sunt târâți în această crimă să nu facă o greșeală fatală și tragică, unică, să facă singura alegere corectă – să nu mai participe la acte criminale”.
”Toți cei care au pregătit rebeliunea vor suferi pedepse inevitabile. Forțele armate și alte agenții guvernamentale au primit ordinele necesare. Întreaga mașinărie militară, economică și informațională a Occidentului este îndreptată împotriva noastră.
Această bătălie, când se decide soarta poporului nostru, necesită unificarea tuturor forțelor, unitate, consolidare și responsabilitate. O rebeliune armată într-un astfel de moment este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul său.
Cei care au pus la cale și au organizat o rebeliune armată, care au ridicat armele împotriva camarazilor săi de arme, au trădat Rusia. Și vor răspunde pentru asta”, a spus Vladimir Putin, în cursul acestei dimineți.
Vezi și: Vladimir Putin a fost sfidat de Prigojin, șeful mercenarilor: ‘Nu vom urma calea rușinii’
Proprietarul contractorului militar privat Wagner care a cerut o rebeliune armată menită să-l înlăture pe ministrul rus al apărării a confirmat sâmbătă dimineață că el și trupele sale au ajuns într-un oraș cheie din Rusia după ce au trecut granița din Ucraina. Prigojin a postat o înregistrare video cu el însuși în Rostov pe Don, la sediul militar rusesc care supraveghează luptele din Ucraina.
”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa. Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, anunța Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram, la primele ore ale dimineții de sâmbătă, 24 iunie.
El a afirmat că forțele sale au sub control instalații militare din oraș, inclusiv câmpul aerian. Alte videoclipuri postate pe rețelele de socializare arătau vehicule militare, inclusiv tancuri, pe străzile din exterior. Ministerul rus al Apărării a denunțat acțiunile ca fiind o acțiune criminală și a cerut luptătorilor Wagner să se întoarcă la punctul lor de desfășurare, precizând că va asigura siguranța acestora.
Vezi și: Lovitură de stat în Rusia! Putin nici nu se gândea la așa ceva: „Plecăm spre Moscova”
După discursul televizat al liderului de la Kremlin, Prigojin, aflat încă la baza militară din Rostov, a reacționat imediat pe rețelele de socializare, iar declarația sa pune într-o cu totul altă lumină relațiile acestuia cu Putin.
Răspunsul publicat de șeful Wagner, ca reacție la discursul președintelui rus Vladimir Putin, ”Pypa (porecla lui Putin) a făcut o alegere greșită. În curând vom avea un nou președinte”, a dus la decizia primarului moscovit, Serghei Sobianin, să anunțe noi măsuri dure de securitate, anunțând că ”în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate.”, conform impact.ro.
Vezi și: Vladimir Putin s-a bâlbâit din nou în public. Discursul incoerent pe care l-a avut liderul rus
Serviciile de securitate ale Rusiei au răspuns la declarația lui Prigojin privind o rebeliune armată prin solicitarea de arestare a acestuia. Ca un semn al seriozității cu care Kremlinul a luat amenințarea în serios, autoritățile au declarat un ”regim antiterorist” în Moscova și în împrejurimile capitalei, permițând o securitate sporită și libertăți restrânse, iar securitatea a fost sporită în Moscova.
Camioane militare grele și vehicule blindate au fost văzute în mai multe zone din centrul Moscovei sâmbătă dimineața devreme, iar soldați care purtau puști de asalt au fost desfășurați în fața clădirii principale a Ministerului Apărării. Zona din jurul administrației prezidențiale de lângă Piața Roșie a fost blocată, îngreunând traficul.
Dar chiar și cu prezența militară sporită, barurile și restaurantele din centrul orașului erau pline de clienți. La un club din apropierea sediului FSB, oamenii dansau în stradă, lângă intrare. Prigojin, a cărui dușmănie cu Ministerul Apărării datează de ani de zile, a refuzat să se conformeze cerinței ca contractorii militari să semneze contracte cu ministerul înainte de 1 iulie.
”Astăzi au efectuat un atac cu rachete asupra taberelor noastre din spate, iar un număr mare de camarazi de-ai noștri au fost uciși. Răul întruchipat de conducerea militară a țării trebuie să fie oprit”, a spus Prigojin, în timp ce Ministerul Apărării a negat că a atacat taberele Wagner.
Generalul-colonel Serghei Surovikin, comandantul adjunct al grupului de forțe rusești care luptă în Ucraina, a îndemnat forțele Wagner să oprească orice acțiune împotriva armatei, spunând că aceasta ar face jocul dușmanilor Rusiei, care ”așteaptă să vadă exacerbarea situației noastre politice interne”.
Taberele de teren Wagner din Ucraina au fost lovite de rachete, elicoptere de luptă și focuri de artilerie la ordinul șefului Statului Major General, generalul Valeri Gerasimov, în urma unei întâlniri la Rostov cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, la care au decis să distrugă Wagner, decalra Prigojin. De asemenea, el a declarat că forțele sale au doborât un elicopter militar rus care a tras asupra unui convoi civil, dar nu a existat nicio confirmare independentă.
Șeful Wagner a declarat că are 25.000 de soldați sub comanda sa și că îl va pedepsi pe Șoigu în cazul unei rebeliuni armate și a îndemnat armata să nu opună rezistență, spunând că ”Aceasta nu este o lovitură de stat militară, ci un marș al justiției”.
La Washington, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat: ”Răsturnarea violentă a unor loialiști ai lui Putin, precum Șoigu și Gerasimov, ar cauza daune ireparabile stabilității percepute de Putin asupra puterii”:
”Rezultatul confruntării e încă neclar, pare probabil să îngreuneze și mai mult efortul de război al Moscovei, în timp ce forțele Kievului sondează apărarea rusă în etapele inițiale ale unei contraofensive.
Disputa, mai ales dacă Prigojin ar avea câștig de cauză, ar putea avea, de asemenea, repercusiuni asupra președintelui Vladimir Putin și asupra capacității sale de a menține un front unit.”, spun cei de la Institutul pentru Studiul Războiului.
Au reușit să cucerească orașul în care au avut loc cele mai sângeroase și mai lungi bătălii, Bakhmut. Dar Prigojin a criticat din ce în ce mai mult conducerea militară a Rusiei, acuzând-o de incompetență și de faptul că și-a privat trupele de arme și muniție.
Vineri, Comitetul Național Antiterorism, care face parte din Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, l-a acuzat pe Prigojin de îndemn la o rebeliune armată, pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare. FSB i-a îndemnat pe soldații contractați de Wagner să îl aresteze și să refuze să urmeze ordinele sale.
Vezi și: Răsturnare de situație în război! Șeful mercenarilor Wagner a rupt tăcerea: ”O rușine”
FSB a calificat declarațiile sale drept o ”lovitură de cuțit în spatele trupelor rusești” și a spus că acestea echivalează cu instigarea la un conflict armat. Putin a fost informat despre situație și ”se iau toate măsurile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ministerul Apărării a afirmat într-o declarație că Ucraina își concentrează trupele pentru un atac în jurul Bakhmut pentru a profita de provocarea lui Prigojin. Acesta a precizat că artileria și avioanele de război rusești au tras asupra forțelor ucrainene în timp ce acestea pregăteau o ofensivă.