În utima vreme, Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut scandal la adresa conducerii militare a Rusiei, în special a ministrului apărării, Serghei Șoigu, pentru problemele de pe câmpul de luptă. Cele mai recente informații scot la iveală luptele interne publice dintre grupul de mercenari Wagner și Ministerul Apărării. Am putea asista la o lovitură de stat în Rusia, iar amenințările lui Prigojin se pare că se materializează.
tensiunile dinte liderul grupului Wagner și ministrul Șoigu se pare că au trecut la un nou nivel, iar amenințările lui Prigozhin sunt din ce în ce mai dure, mai ales cele din ultima sa tiradă video prin Telegram. În clipul postat, Prigojin îl acuză pe Șoigu că a declanșat războiul Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.
”Noi îi loveam pe ei, iar ei ne loveau pe noi. Așa au continuat cei opt ani lungi, din 2014 până în 2022. Uneori numărul de încăierări creștea, alteori scădea. Pe 24 februarie 2022 nu se întâmpla nimic extraordinar acolo. Acum, Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul, să-l înșele pe președinte și să spună o poveste că a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei, că – împreună cu tot blocul NATO – Ucraina plănuia să ne atace.
Războiul a fost necesar… pentru ca Șoigu să devină mareșal, pentru ca el să primească a doua stea de erou… războiul nu a fost pentru demilitarizarea sau de-naționalizarea Ucrainei. A fost necesar pentru o stea în plus.” spune Prigozhin mai întâi despre luptele din estul Ucrainei, care au început în 2014, după intervenția militară a Rusiei.
Declarațiile șefului Wagner sună ca o lovitură de stat în Rusia, dar vor avea ele consecințe? Asta depinde de natura relației actuale a lui Prigojin cu președintele Vladimir Putin, spun analiștii.
”Prigojin vorbește dur și furios, mai ales la adresa ministrului Șogiu, iar declamația sa de a da vina pentru război pe Șoigu și pe oligarhi ar putea fi concepută pentru a-l proteja pe Vladimir Putin de criticile publice, oferind în același timp Kremlinului o posibilă cale de ieșire dintr-un conflict care nu a mers conform planului, fără a-l afecta pe președinte sau sistemul politic.”, declara recent un oficial american.
La ora la care scriem acest articol, Evgheni Prigojin anunță că se află în cartierul general al armatei ruse, situat în Rostov, preluând astfel, conform declarațiilor sale, controlul siturilor militare de aici și asupra aerodromului din baza militară din Rostov. Deja sunt mari semnale de alarmă, iar datele indică o posibilă lovitură de stat în Rusia.
Vezi și: Vladimir Putin a fost sfidat de Prigojin, șeful mercenarilor: ‘Nu vom urma calea rușinii’
De altfel, Prigojin nu ar fi la primele sale declarații beligernate, chiar și împotriva atitudinii liderului de la Kremlin, deși aparent prin cele publicate pe Telegram l-ar acuza doar pe Șoigu de ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.
”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa. Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, anunța Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram, la primele ore ale dimineții de sâmbătă, 24 iunie.
Mesajele transmise de șeful Wagner nu au rămas fără ecou, iar alte înregistrări publicate pe Telegram vorbesc de o posibilă intrare în Moscova a mercenarilor conduși de Progojin:
”Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova.”, a afirmat Evgheni Prigojin.
O altă mișcare surprinzătoare vine din partea unui fost apropiat al lui Vladimir Putn, un binecunoscut oligarh, Mihail Hodorkovski, care îi îndeamnă pe ruși, conform BBC, să-l sprijine pe Prigojin, declarând ”Trebuie să ajutăm acum și apoi, dacă va fi necesar, ne vom lupta și cu acesta”
”’Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (…) Dacă acest bandit (dl Prigojin) vrea să-l deranjeze pe celălalt (dl Putin, n.r.), nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi.”, a scris Mihail Hodorkovski pe Telegram.
Dar, în afară de șeful Wagner, există și alte piese interesante care sugerează un rezultat diferit. Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat recent că ”obiectivul [de demilitarizare a Ucrainei] a fost în mare parte atins”, argumentând că Ucraina are din ce în ce mai puțin armament propriu și se bazează din ce în ce mai mult pe arme din străinătate.