Pe suprafața lunii și împrejurul acesteia, cooperarea dintre națiuni face un pas înainte, odată cu acordurile Artemis între NASA și mai multe state partenere. Aceste acorduri prevăd transparența activităților, interoperabilitatea sistemelor naționale, împărtășirea datelor științifice și înființarea unor zone de securitate.
Statele care au semnat acordurile sunt: Australia, Canada, Italia, Japonia, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.
Partenerii vor avea grija ca activitățile lor să respecte acordurile în desfășurarea cooperării viitoare. Cooperarea internațională cu privire la Artemis nu este menită doar pentru consolidarea explorării spațiului, ci să și consolideze relațiile pașnice între națiuni.
”În esență, acordurile Artemis vor ajuta la evitarea conflictelor în spațiu și pe Pământ prin consolidarea înțelegerii reciproce și reducerea percepțiilor greșite. Principiile care stau la baza acordurilor vor păstra pacea. Călătoria Artemis este spre Lună, dar scopul Acordurilor este un viitor liniștit și prosper”, a declarat Mike Gold, directorul pentru relații internaționale al NASA.
Pe de altă parte, Rusia și China nu fac parte până în acest moment din acorduri, fapt care alimentează temeri cu privire la apariția unor conflicte viitoare.
De curând, Dimitri Rogozin (directorul agenției spațiale ruse) aprecia că programul Artemis cu privire la o întoarcere pe Lună este prea ”americanocentric”. El a adăugat că Rusia ”se va abține” de la participarea la acest program.
În ceea ce privește China, NASA nu are baza legală pentru inițierea unui astfel de demers, după ce Congresul i-a interzis orice cooperare cu China.
Potrivit Digi24.ro, Acordurile Artemis prevăd următoarele: