04 ian. 2023 | 10:12

Purtarea măştii, din nou obligatorie? Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă în România

Sănătate
Purtarea măştii, din nou obligatorie? Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă în România
O posibilă epidemie de gripă în Europa

O posibilă epidemie de gripă a cuprins Europa pe final de 2022. Autoritățile sanitare din mai multe state europene spun că sezonul epidemic al gripei a debutat mai devreme în Europa, în timp ce îngrijorările legate de virusul sincițial respirator cresc, iar COVID-19 este încă o amenințare. Aceeași posibilă epidemie de gripă ar fi și în România, conform ministrului Rafila. Ministrul a readus în discuție purtarea măştii, și dacă ar putea deveni obligatorie.

O posibilă epidemie de gripă în Europa

Epidemia sezonului de gripă 2022-2023 a început devreme în regiunea europeană, în timp ce îngrijorările legate de virusul respirator sincițial (VSR) cresc, iar COVID-19 este în continuare o amenințare.

În prezent, regiunea se confruntă cu o creștere a circulației gripei și a VSR. Împreună cu COVID-19, se așteaptă ca aceste virusuri să aibă un impact ridicat asupra serviciilor de sănătate și a populației în această iarnă.

Acest lucru evidențiază cât de important este ca grupurile vulnerabile să se vaccineze împotriva gripei și a COVID-19, precum și ca toată lumea să se protejeze pe sine și pe ceilalți de infecții.

Specialiștii au observat deja că virusurile gripale (A și B) circulă în diferite părți ale regiunii. Deși circulă în toate grupele de vârstă și în special la copiii de vârstă școlară, virusurile gripale A provoacă de obicei boli grave mai ales la persoanele în vârstă și la cele cu afecțiuni cronice.

Un număr tot mai mare de persoane sunt internate în spitale din cauza gripei, numărul internărilor în spitale fiind în creștere începând cu luna octombrie a anului. Populația de 55 de ani și mai în vârstă, reprezintă aproape jumătate din internările în spital pentru gripă raportate.

În 23 de țări care au raportat date privind infecțiile respiratorii acute severe (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați în cea mai mare parte cu virusuri de tip B, procentul fiind de 85%. De cealaltă parte, copiii cu vârste de patru ani și mai mici, spun specialiștii, sunt cei mai des afectați.

Vezi și: Gripa spaniolă. Cum mergeau elevii la școală în timpul epidemiei din 1918

Alexandru Rafila despre purtarea măştii. Ar putea deveni din nou obligatorie?

Într-un raport recent, Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă în România, asemănătoare cu cea care deja circulă în mai multe state europene. Deși tendința este de escaladare, Alexandru Rafila declară că nu se pune, cel puțin pentru moment, problema purtării măștilor de protecție. În același timp, deși numărul cazurilor este într-o relativă creștere, ministrul spune că există suficiente medicamente pentru a face față valului de cazuri de gripă:

„Eu cred că sunt încă medicamente. Am dat publicităţii (marţi – n.r.) o listă extinsă cu medicamente similare cu rugămintea atât către farmacişti, atât către medicii de familie şi către populaţie să caute unul dintre aceste medicamente. Nu contează denumirea comercială.

Importantă este substanţa activă. Sunt peste 4 milioane de comprimate la nivel naţional de oseltamivir, adică nu este o lipsă. Pentru Ibuprofen şi Paracetamol, în această lună, după discuţiile de săptămâna trecută, ne aşteptăm să crească afluxul către farmacii, mai ales că noi am şi elaborat un ordin de ministru care limitează exportul anumitor medicamente în perioada următoare.

Masca va fi obligatorie doar în unităţile spitaliceşti. Sigur, ea este recomandată. Adică e recomandată, dar nu vreau să vorbim iar de restricţii. E foarte clar că evitarea aglomeraţiei şi masca sunt recomandate”, declară ministrul Alexandru Rafila.

Lista cu medicamentele pentru această perioadă, a fost publicată de Ministerul Sănătății, și poate fi consultată aici.

Vezi și: Este oficial! S-a declarat epidemie de gripă în România. Ce au anunțat autoritățile

OMS a emis recomandări strategice pentru Europa pentru o posibilă epidemie de gripă

Forul internațional a emis recomandări strategice pentru protejarea celor mai vulnerabili împotriva virusurilor respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2, gripa și VSR, în timpul toamnei și iernii. Comisia Europeană a publicat, de asemenea, o comunicare privind pregătirea pentru toamna și iarna 2022-2023 pentru a ajuta țările să își pregătească răspunsul la o probabilă creștere a COVID-19 și a gripei.

În regiunea europeană, o epidemie de gripă este declarată după ce numărul cazurilor de gripă este mai mare decât cel de referință în lunile de vară. Se iau în calcul peste 10 % dintre pacienții cu simptome respiratorii care se prezintă la medici selectați și sunt testați sunt confirmați ca având infecții cu virusul gripal, timp de 2 săptămâni consecutive.

Utilizând această definiție, epidemia din 2022-2023 a început  la 7 noiembrie 2022, și a fost declarată în săptămâna care a început la 21 noiembrie. Într-un an obișnuit, 5-15% din populație este afectată de gripă, ceea ce duce la 3-5 milioane de cazuri de gripă severă și la aproximativ 650 000 de decese la nivel mondial. În medie, aproximativ 70 000 dintre aceste decese se înregistrează în regiunea europeană a OMS.

VSR este un virus sezonier care reapare în fiecare an în Europa, cu vârfuri în principal în lunile de toamnă, iarnă și primăvară. Este o cauză principală a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior la sugari și copii mici.

Simptomele comune ale VSR includ curgerea nasului, scăderea apetitului, tuse, strănut, febră și respirație șuierătoare. Majoritatea infecțiilor cu VSR se rezolvă de la sine într-o săptămână sau două, dar VSR poate provoca și infecții mai grave, cum ar fi bronșiolita, o inflamație a căilor respiratorii mici din plămâni, și pneumonia, o infecție a plămânilor.

Specialiștii spun că infecția cu VSR este aproape inevitabilă pentru majoritatea copiilor. Dar, în același timp, trebuie depuse eforturi speciale pentru a proteja copiii prematuri și copiii mai mici de șase luni, în special pe cei cu boli pulmonare și cardiace subiacente.

În plus, copiii mici care nu s-au confruntat cu VSR în timpul pandemiei COVID-19 ar prezenta un risc crescut de infectare. Au fost aprobate produse terapeutice împotriva infecției severe cu VSR, iar cercetătorii sunt în curs de a dezvolta vaccinuri.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro