Este vedeta multor rețete românești și nu numai, poate fi preparată într-o multitudine de moduri și este savurată cu plăcere de generații întregi. În fiecare de regiune a țării, se prepară în mod diferit, însă toate gospodinele apelează la același truc pentru a reduce timpul în care o ții pe foc. Dacă vei pune acest ingredient banal în apă, fasolea va fierbe de două ori mai repede.
Procesul de fierbere a fasolei nu este dificil, dar durează foarte mult. În funcție de fiecare regiune a țării, gospodinele au diferite recomandări, reguli de la care nu se abat cu nicio mișcare. Unele susțin înainte de a fi preparată, fasolea trebuie lăsată la înmuiat, altele spun că se pune la fiert în apă rece, altele, în apă clocotită. Se mai spune că apa trebuie să fie schimbată de trei ori sau că se poate prepara și la oala sub presiune.
Când e nevoie să se reducă timpul de pregătire, gospodinele apelează la același truc.
În general, fasolea are nevoie de undeva de la 50 de minute până la trei sau patru ore pentru a fierbe complet, durata depinde de mărimea boabelor, de soiul folosit pentru prepararea mâncării, de calitatea apei, de cât de proaspătă este fasolea, de intensitatea focului, iar lista poate continua.
Înainte de a începe să gătești, trebuie să alegi cu grijă boabele, separându-le pe cele stricate. Cele rămase se spală bine.
În vasul în care va fi fiartă, se folosesc următoarele proporții: cinci părți de apă la o parte fasole, apoi se adaugă ingredientul secret ce o va face să fiarbă de două ori mai repede: bicarbonatul de sodiu (un sfert de linguriță la o jumătate de kilogram de boabe).
În cazul în care observi că, în timpul fierberii, nivelul apei din oală scade, completeză doar cu apă fierbinte, nu rece. Din momentul în care apa dă în clocot, se reduce focul la nivel mic, se acoperă vasul cu un capac și se mai lasă la fiert timp de patru sau cinci minute. Vasul se ia apoi de pe foc și se lasă la răcit fără să se ridice capacul.