Situaţia fetiţelor Alinei Sorescu! În ultima vreme, Alina Sorescu și partenerul ei de viață au intrat în atenția presei și a opiniei publice, în urma anunțului că se despart. Din păcate, cele care au cel mai mult de suferit, ca de altfel în cele mai multe situații de acest gen, sunt cele două fete ale celor doi. Recent s-a aflat și decizia judecătorilor, iar situația fetițelor Alinei Sorescu se va schimba. Psihologii au decis să explice, de fapt, ce înseamnă pentru copii programul impus de judecători.
După mai bine de 12 ani, Alina Sorescu și partenerul ei, Alexandru Ciucu, s-au despărțit, iar ultimul an a fost greu pentru toți cei implicați. De altfel, recent, Alexandru Ciucu vorbea despre această perioadă grea prin care au trecut, declarând la PRO TV că „A fost cel mai greu an din viața mea, lucrurile sper să se îndrepte anul ăsta, să fie mai bine, cel puțin pentru fetițe. Mă înțeleg foarte bine cu ele.”
De cealaltă parte, Alina Sorescu declară că are o relație extrem de bună cu cele două fiice ale sale, iar perioada de un an, cât a durat acest divorț, le-ar fi afectat. De altfel, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, copii sunt cei care suferă de pe urma despărțirii celor doi părinți:
,,Noi suntem ca trei surori aș putea să spun, pentru că mă pun la mintea lor atunci când ne jucăm. Lor le place că mami are o meserie frumoasă, sunt mereu pe scenă, înconjurată de copii, le place să fie alături de mine și să prinsă din zbor din ceea ce fac”, a mărturisit artista, pentru wowbiz.ro.
Deși în multe cazuri copii nu vorbesc sau nu-și exteriorizează sentimentele, aflându-se într-o astfel de situație, psihologii spun că „se împart și din punct de vedere emoțional”, iar lipsa unei armonii între cei doi părinți, deși despărțiți, poate duce la dezechilibre emoționale ireparabile și care le vor afecta atât viața de copil, adolescent, cât și cea de viitor matur:
„Acum, ca reacțiile să fie potrivite, respectiv echilibrate și copiii să nu simtă noțiunea de dor, ar trebui ca ambii tutori să fie, din punct de vedere al valorii umane, identici. Numai că noi știm următoarele aspecte: tații au mai puțină răbdare în 90% dintre cazuri decât mamele.
Acea răbdare pe care doar 10% dintre bărbați o au, o identifică și o pun în aplicare. Această conexiune, respectiv egalitate dintre ambii tutori devine, în 10% dintre cazuri, reală.
În restul de 90% din cazuri devine ambiguă. Și atunci copiii nu o să se simtă conectați cu tutorele (n.r. celălalt).”, a explicat psihologul Radu Leca, conform Ego.ro.
În urma sentinței de divorț, având în vedere că atât Alina Sorescu, cât și Alexandru Ciucu au drepturi parentale, judecătorii luau decizia ca cele două fetițe, Raisa și Carolina, să petreacă câte o săptămână alături de tatăl lor, asa însemnând de fapt, custodie comună a celor doi, iar mama celor două minore scria pe Facebook că este nemulțumită de această decizie:
„Soluția pronunțată astăzi de instanță este ca fetițele să stea o săptămână la mamă și o săptămână la tată. Voi lupta de această dată eu până la capăt și voi face apel pentru a demonstra ce este mai bine pentru fetițe, pentru a le crește într-un mediu stabil, așa cum le-am crescut de când le-am născut.
(…) Am permis tatălui să se implice din momentul în care și-a arătat disponibilitatea, dar trebuie însă să ne gândim că sunt fetițe de 9 și 6 ani, că au nevoie de stabilitate și păstrarea unei rutine de zi cu zi, mai ales pentru programul școlar. Sper că judecătorii să înțeleagă că acest program nu este bun pentru orice copil și în orice condiții.”, a scris Alina Sorescu pe Facebook.
Pe de altă parte, același psiholog, Radu Leca, a încercat să explice ce înseamnă pentru copii programul impus de judecători:
„Lucrurile sunt foarte simple: deciziile care au apărut după 1 februarie 2022, din punct de vedere legal, din partea instanțelor, au legătură cu practica europeană de afiliere a copilului către ambii tutori, egal.
Respectiv, două săptămâni cu două săptămâni, o săptămână cu o săptămână sau alte variante pe care Curtea (n.r. Înalta Curte de Casație și Justiție) le are. Din punct de vedere psiho-emoțional, copiii, cel puțin pe teritoriul Europei, nu neapărat în cadrul Europei de Est reacționează bine și foarte bine la această formă de împărțire a timpului între ambii părinți.
Dar asta nu înseamnă că din punct de vedere afectiv, respectiv din punct de vedere psiho-emoțional în toate cazurile reacția este bună.”, este explicația psihologului.