PSD anunță schimbări majore în Legea adopției, după cazul din Baia de Aramă. Cât de complicat va fi

PSD anunță schimbări majore în Legea adopției, după cazul din Baia de Aramă. Cât de complicat va fi
PSD anunță schimbări majore în Legea adopției

Cazul fetiței din Baia de Aramă, care a fost ridicată cu forța de un procuror în urma unei sentințe judecătorești, continuă să facă vâlvă. PSD anunță schimbări majore în Legea adopției, care ar urma să fie îmbunătățită. Anunțul a fost făcut de Lia Olguța Vasilescu.

Cum va arăta Legea adopției dacă va fi adoptată

Secretarul Camerei Deputaților a anunțat că proiectul de modificare a Legii adopţiilor va fi dezbătut, marți, 25 iunie, de Comisia pentru muncă a Camerei și va fi adoptat în plenul de miercuri. Legea ar urma să fie mult îmbunătățită, pentru a înlesni procesul de adopție, care în acest moment este foarte greoi.

„Erau familii care pe parcursul acestei proceduri renunţau pentru că trebuiau să ia semnătură de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil să descoperi aceste rude şi au fost foarte multe cazuri sesizate când condiţionau semnătura de plata unor bani sau chiar se făceau ameninţări la adresa familiei şi atunci am simplificat toată această procedură de adopţie.

Am dat posibilitatea familiei adoptatoare să li se prelungească certificatul de la 2 la 5 ani, tocmai pentru că, iarăşi, era o situaţie în care se pregăteau să adopte un copil şi pe parcursul a ani de zile nu reuşeau să ducă până la capăt procedura de adopţie. Atunci trebuiau să reia întreaga documentaţie. Bineînţeles că foarte multe familii renunţau până la urma să mai preia copilul”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, care a inițiat acest proiect pe vremea când era ministru.

Vor fi introduse stimulente financiare pentru familiile care doresc să adopte un copil. Acestea vor primi 600 de lei lunar și încă 1.500 de lei în fiecare an pentru a duce copilul la consiliere psihologică.

„Din punctul meu de vedere, am simplificat foarte mult procedurile, asta înseamnă că, dacă familia care l-a avut în plasament voia să îl adopte, putea să-l adopte printr-o procedură simplificată, mult mai rapid decât s-a întâmplat până acum. Nu e cazul să facem alte modificări”, a mai spus fostul ministru al Muncii, care a precizat că modificarea Legii are menirea de a face ca instituțiile statului să nu mai îngreuneze procesul de adopție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI