Protest înainte de vot: când se protestează față de referendumul anti-gay

Protest înainte de vot: când se protestează față de referendumul anti-gay

Referendumul anti-gay a fost anunțat pentru zilele de 6-7 octombrie, în timp ce primul protest anunțat pentru boicotarea evenimentului este programat în acest weekend, pe data de 30 septembrie.

În ultimele săptămâni, au existat numeroase discuții aprinse pe marginea referendumului pentru familia tradițională, formată dintr-un bărbat și femeie. În mentalul colectiv însă, votul din zilele de 6 și 7 octombrie va rămâne ca o manifestare anti-gay.

Având în vedere prezența, la această oră, în codul civil a formulării care se dorește a fi în Constituția României, gestul este doar o asigurare suplimentară că în România nu se vor cununa vreodată cupluri gay.

Trecând însă peste motivația din spatele acestui referendum care nici măcar nu se va regăsi pe buletinele de vot, o asociație non-profit încearcă să mediatizeze boicotarea referendumului anti-gay printr-un marș ce va avea loc duminică, pe 30 septembrie.

Evenimentul a fost anunțat pe această pagină de Facebook și are în spate asociația Mozaiq. ONG-ul cu pricina militează pentru drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ. Motivația din spatele boicotării acestui referendum are legătură cu faptul că ”împrăștie ură și divizează cetățenii”.

protest împotriva referendumului

În opinia oficialilor asociaței, ”iubirea nu se votează” și, în condiții ideale, România ar trebui să fie ”un stat laic, în care Biserica și statul sunt separate.

”Ieșim în stradă pentru că nu toate referendumurile sunt democratice și de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrânge drepturi cetățenești. Ieșim în stradă pentru că locul nostru este în Europa, un loc al valorilor democratice, ce țin de respect pentru minorități, stat de drept, oportunități egale pentru toți cetățenii.

Ieșim în stradă pentru a apăra comunitatea LGBT de atacurile și minciunile pe care le aruncă în spațiul public inițiatorii modificării Constituției.

Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra agendei politice mai largi a inițiatorilor modificării Constituției, care include restricționarea avortului, interzicerea pornografiei, limitarea divorțurilor prin consiliere obligatorie, interzicerea totală a educației sexuale.

Ieșim în stradă pentru că vrem un stat laic, în care Biserica și statul sunt separate. Doar așa putem asigura respectarea tuturor libertăților cetățenești, inclusiv libertatea religioasă.

Ieșim în stradă pentru a transmite un mesaj clar coaliției de guvernare formată din PSD și ALDE, că nu vom legitima prin prezența noastră la vot referendumul lui Dragnea”, arată organizatorul pe pagina evenimentului.

Protestul pentru boicotarea referendumului anti-gay nu are încă o locație exactă pentru că se așteaptă aprobarea primăriei în privinaț rutei. În orice caz, detaliile vor fi publicate aici.

Urmăriți Playtech.ro și pe