Zeci de mineri de la Complexul Energetic Oltenia refuză să intre în subteran, deoarece angajatorii nu respectă legea privind vârsta de pensionare în minerit, spun aceștia.
În momentul de față, câteva sute de mineri protestează și refuză să intre în subteran pentru a munci. Aceștia spun că nu este respectată legea prin care minerii se pot pensiona, cu toate că pe 18 august a fost promulgată. Oamenii au băgat dosarele, însă le-au fost respinse.
”Noi nu avem o problemă cu conducerea acestei companii deocamdată. Noi facem această grevă de avertisment conform Constituției României, având o lege pentru reducerea vârstei de pensionare care nu se pune în aplicare și dorim un act normativ, pentru că așa au cerut.
Această lege a fost promulgată pe 18 august, a stat o lună de zile la Casa de Pensii, oamenii au băgat dosarele și le-au fost respinse, adică nimeni nu a spus la momentul acela că legea avea o problemă”, a declarat la Antena 3 liderul Sindicatului Solidaritatea, Nicu Bunoaică.
De regulă, un miner are posibilitatea de a ieși la pensie atunci când ajunge la vârsta de 55 de ani, cu 35 de ani de muncă. Din nefericire, nu foarte mulți ajung la această vârstă, din cauza mediului în care lucrează.
”Nu prea au reușit, decât foarte puțini, din cauza bolilor și condițiilor în care liucrăm aici. Murim în jur de 60-70 pe an, numai la locul de muncă… Infarcturi și accidente de muncă, pentru că aici investițiile sunt zero, în această companie”, a mai spus Nicu Bunoaică.
În semn de protest, drumarii nu vor mai deszăpezi drumurile iarna aceasta. Aceștia spun că nu au primit un răspuns concret din partea CNAIR la solicitările de majorări salariale. Potrivit sindicatului „Elie Radu”, oamenii care lucrează în acest domeniu câștigă în jur de 3.200 de lei brut și muncesc chiar și 24 de ore fără pauze.
În fiecare an, drumarii deszăpezesc peste 10.000 de km de drumuri naționale și 873 de autostrăzi din țară. Potrivit Ministerului Transporturilor, nu vor exista probleme cu deszăpezirile, deoarece o mare parte din contractele de deszăpezire sunt semnate cu firme terțe.
„Nu vor exista probleme cu dezăpezirile. Majoritatea contractelor de dezăpezire sunt semnate cu firme terţe, practic cei care sunt angajaţi în CNAIR vin în completarea acestor contracte doar dacă este cazul şi acolo unde este cazul. Deci sunt asigurate dezăpezirile pe teritoriul întregii ţări, a precizat pentru Mediafax Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt în cadrul Ministerului Trasporturilor.