De Ziua Națională a României sunt proteste în București. Oamenii au ieșit în stradă pentru a vedea parada cu ocazia celebrării țării, însă au fost perturbați de alți oameni care aveau cu totul alt plan. Mai mulți români au ieșit în stradă ca să protesteze miercuri, de 1 Decembrie, în Piața Universității din București. Aproximativ 500 de oameni s-au adunat în centrul Capitalei, iar la fața locului au ajuns și câteva echipaje de jandarmi care supraveghează lucrurile.
Nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități și de obligativitatea certificatului verde, aproape 500 de români au ieșit în stradă, miercuri după amiază. De altfel, și în orașe precum Bacău și Harghita au avut loc proteste chiar de Ziua Națională.
Oamenii au ieșit cu steaguri și bannere pe care sunt scrise mesaje precum „jos dictatura medicală!”, „Nu obligativității vaccinării!” Sau „Nu discriminării românilor nevaccinați!”.
Mulți dintre cei aflați la fața locului nu respectă măsurile de protecție precum distanțarea socială sau purtarea măștii. Cei care au organizat protestul ar putea fi sancționați din cauza faptului că astfel de evenimente sunt permise în limita a 100 de oameni.
În această dimineață, câteva pesoane au întins un banner pe bulevard, în apropierea Arcului de Triumf, pe care scria „Iliescu a chemat minerii. Iohannis a chemat PSD-ul”.
De altfel, și polițiștii au ieșit în stradă de Ziua Națională. Sindicatul Europol a anunțat că vor exista proteste față de nerespectarea legii salarizării. Recomandarea Europol este ca polițiștii să dea doar avertismente scrise sau verbale șoferilor și să nu mai scrie amenzi.
„Vedem că respectarea Legii este facultativă în “Statul de drepți” al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice,
votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022.
Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.
Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării.
Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013″, anunţă Sindicatul Europol.