Playtech Știri îți prezintă propoziția completă din limba română ce este formată doar din vocale. Știm că ar putea suna surprinzător, însă nu are în cadrul termenilor utilizați nicio consoană. Este formată din opt cuvinte. Află în rândurile de mai jos despre ce este vorba concret.
Limba română s-a scris, până în 1860, cu alfabet chirilic, urmând o perioadă în care vorbitorii săi au adoptat un alfabet de tranziție – mai ales în intervalul dinainte de adoptarea oficială a alfabetului latin. Se spune că, până în 1898, în RSS Moldovenească s-a folosit alfabetul chirilic modern/rusesc adaptat.
Forma actuală a limbii române se bazează pe alfabetul latin. În prezent, alfabetul limbii române prezintă 31 de litere. Prin litere, mari sau mici, urmate sau nu de punct sau de spațiu, înțelegem semnul grafic din alfabetul unei limbi, corespunzând în general unui fonem.
Literele din alfabetul limbii române formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. Acestea, la rândul lor, conturează locuțiuni și expresii, ocupând o pondere importantă în limbajul de zi cu zi, dar și în cel literar. Ele nu reprezintă singurul aspect interesant privind limba română.
Știai că limba română este singura limbă aflată în circulație în comunitatea europeană, în care se poate forma o frază completă din 8 cuvinte ce conțin doar vocale? Este foarte posibil să te ia prin surprindere, însă este cât se poate de real.
„Oaia aia e a ei, eu o iau” – este fraza construită în limba română doar pe bază de vocale, potrivit lingviștilor.
Citește și: Primul text scris în România, ce alfabet se prefera atunci: româna nu era o limbă destul de „cultă”
Limba română prezintă și alte particularități interesante. De exemplu, există un termen de 16 litere în care fiecare dintre acestea se repetă de două ori. Este vorba despre „angionefrografie”, cuvânt ce face referire la o radiografie a sistemului vascular renal cu ajutorul unei substanțe de contrast.
Știai că există o singură literă în alfabetul limbii române cu care nu se încheie niciun cuvânt? Este utilizată, de cele mai multe ori, în cazul neologismelor neadaptate, adică a cuvintelor străine, care se scriu diferit față de cum sună.
Q este singura literă cu care nu se finalizează niciun cuvânt din limba noastră maternă. Există zero termeni care se încheie cu această literă. În afară de aceasta, cea mai rar întâlnită consoană în cuvintele limbii române este x, urmată de j.