Aflați în rândurile următoare care este programul slujbelor de Sfântul Dimitrie 2023, unul dintre cei mai importanți Sfinți prăznuiți în luna octombrie de către credincioșii de pretutindeni.
Sfântul Dimitrie a trăit în cetatea Tesalonicului din Grecia, în secolul al IV-lea, în timpul împăraților Dioclețian și Galeriu. Este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie, însă despre viața sa nu se cunosc foarte multe detalii.
Militar de carieră, Sfântul Dimitrie a fost printre primii creștini care l-au recunoscut pe Iisus, iar în acea perioadă, să fii creștin era un lucru periculos. Pe atunci, majoritatea împăraților încă se închinau la zei.
Conform legendei, Nestor, un tânăr creștin, îi cere binecuvântarea lui Dimitrie pentru a-l înfrânge pe Lie, un gladiator. Dimitrie l-a însemnat pe Nestor cu semnul Sfintei Cruci, spunând: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.
Nestor reușește să-l înfrângă pe Lie, însă împăratul a aflat de cele petrecute. Acesta a poruncit ca lui Nestor să îi fie tăiat capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
Sfântul Dumitru este o sărbătoare importantă pentru creștini, iar mulți merg pentru ca se ruga la racla cu sfintele moaște pentru sănătate. Pelerinajul la Patriarhia Română a început pe data de 21 octombrie și durează până pe data de 28 octombrie. Iată programul:
Citește și: Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov. Povestea sfântului considerat ocrotitor al Bucureștilor
„O, Dumnezeul meu, ce face cel care nu se sacrifică cu totul pentru Tine? Şi cât de departe sunt de Tine dacă nu mă ofer cu totul iubirii Tale. Câte imperfecţiuni văd în mine! Câte neputinţe şi scăderi în servirea faţă de Tine!
O, Doamne, cât de puţine lucruri facem pentru Tine. Asemenea bobului de muştar sunt faptele noastre bune şi mari stânci faptele rele.
Îmi pare rău pentru că de foarte multe ori uit de Tine şi de nenumăratele graţii pe care le obţin din partea iubirii Tale nesfârşite. Când uit de ele, Te rog să mă ierţi, Doamne, şi să nu-mi socoteşti ca pe o vinovăţie mărginirea fiinţei mele.
Căci dacă aş fi ştiut să-Ţi fiu servitor în lucuri mari, nu aş fi omis nici înfăptuirea lucrurilor mici. Fericit este cel care dă mărturie de credinţă adevărată prin faptele vieţii sale.
Învaţă-mă şi pe mine să îndeplinesc astfel de lucruri pentru Mărirea Ta, oricât de mare ar fi preţul, după exemplul servului Tău Dumitru şi al tuturor martirilor. Amin.”