23 aug. 2022 | 14:40

Programul Rabla Local 2022. Când începe şi care sunt condiţiile puse de autorităţi

Utile
Programul Rabla Local 2022. Când începe şi care sunt condiţiile puse de autorităţi
Programul Rabla 2022, un succes în primele șapte luni

Programul Rabla Local 2022. Potrivit Ministerului Mediului, inițiatorul Rabla 2022, există o preimeră în acest program. Conform datelor, „vânzările de mașini noi electrice și hybrid au depășit, vânzările de mașini diesel”. Numrul acestor tipuri de mașinia u crescut în utlimele 7 luni. În același timp, s-au stabilit și care sunt criteriile pentru ca o mașină ar putea deveni eligibilă pentru casat. Noile criterii sut regăsite în programul Rabla Local 2022.

Programul Rabla Local 2022. Un succes în primele șapte luni

Pentru prima dată, de la inițierea programului Rabla, în acest an s-a dat startul mai devreme, pe de-o parte, și au fost incluse în Rabla Plus și mașinile electrice și hybrid. Așa cum se arată în comunicatul emis pe 18 august de Ministerul Mediului, primele șapte luni din 2022 au fost un succes. În acest sens, mai spune comunicatul, mașinile electrice și hybrid s-au vândut cel mai bine în această perioadă.

„Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel. Creșterea este datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european, cât și la nivel național. În ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă. O creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creșterea stimulării pieței de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Programul Rabla Local 2022. Când începe programul şi care sunt condiţiile puse de autorităţi

Noul program, Rabla Local va avea startul din luna septembrie, și, conform acestuia, mașinile mai vechi de 15 ani sunt eligibile pentru a putea intra la casat. La momentul casării posesorii acestora vor primii aproximativ 3.000 de lei, cu care vor putea achiziționa mașini noi. Dar, conform noilor reglementări, achiziționarea unei mașini noi nu mai este obligatorie. Criteriile pentru eligibilitate, conform Administrației Fondului pentru Mediu, sunt următoarele:

  • să fie mai veche de 15 ani la momentul înscrierii în program, vechime calculată de la anul fabricației
  • să fie înregistrată în evidențele fiscale din localitate în care se solicită casarea
  • să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai puțin
  • să fie înmatriculată în România de cel puțin 3 ani.

Pentru a putea intra în progamul Rabla Local 2022, posesorii depun o cerere la primăria de care aparțin, iar după evaluarea mașinii, pot intra în posesia celor 3.000 de lei.

Administrația Fondului pentru Mediu spune că pentru programul Rabla Local 2022 sunt alocați aproximativ 500 de milioane de lei, din care se vor suporta jumătate din banii dați românilor care vor să scape de mașinile vechi.

„Marile orașe deja s-au înscris. Unele dintre ele au lansat deja programele proprii, chiar înainte ca ghidul pentru acest program să fie aprobat definitiv.

Întrebarea este în ce masură se vor înscrie autoritățile locale din mediul rural. Și acolo trebuie desfășurat acest program.”, a mai declarat ministrul Tánczos Barna.

Programul care se va lansa îns eptembrie, este unul deja existent în cadrul planului cadru al PNRR, program asumat de actuala guvernare.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Un fenomen care a marcat România în 2024. Tot mai multe astfel de catastrofe
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro