Ministrul Teodorovici, anunț pentru românii care trimit bani din străinătate: ce schimbare pregătește pentru diaspora

Ministrul Teodorovici, anunț pentru românii care trimit bani din străinătate: ce schimbare pregătește pentru diaspora

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, promite beneficii pentru românii care trăiesc în străinătate. Aceștia ar putea scăpa de plata comisioanelor atunci când trimit bani în țară.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că românii care trăiesc în afara țării vor putea trimite bani în România fără să mai plătească și comisioane. Șeful de la Finanțe vrea deschiderea mai multor sucursale CEC în comunitățile unde trăiesc și muncesc mulți conaționali.

Astfel de sucursale ar putea fi înființate încă din luna iunie.

Sucursalele CEC, deschise în țările unde trăiesc mulți români

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, promite că, odată cu deschiderea sucursalelor CEC, românii vor fi scutiți de plata comisioanelor.

„O posibilitate, un mecanism de transfer mult mai facil al fondurilor pe care românii care sunt plecaţi în afara ţării îl trimit către familii, către copii, către părinţi şi atunci prin intermediul CEC-ului se va lansa cât de curând un pachet de măsuri care să vizeze deschiderea de sucursale, de birouri în afara ţării, unde trăiesc comunităţi importante de români, pentru ca românii de acolo să-şi poată deschide dacă doresc într-un mod mult mai facil conturi, să folosească aceste birouri de transfer, şi fără comisioane”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

De remarcat că aceste promisiuni apar în plină campanie electorală pentru europarlamentare. Toate măsurile sunt anunțate pentru luna iunie, așadar după scrutinul din 26 mai.

„O să fie cu impact foarte bun, sunt măsuri pe care românii le aşteaptă de foarte mulţi ani, românii care trăiesc în afara ţării. Partea care ne bucură este aceea că, undeva la final de mai, iunie, acest lucru se va şi concretiza, astfel încât să fie încă un sprijin pentru cei care au decis pentru motive obiective şi sperăm temporar să fie departe de cei dragi”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Declarațiile ministrului Finanțelor sunt, deocamdată, la stadiul de promisiuni. Și n-ar fi exclus ca așa să și rămână. Deschiderea mai multor sucursale CEC în afara țării presupune costuri.

Iar dacă aceste costuri nu pot fi suportate din activitățile care aduc profit băncii (inclusiv perceperea de comisioane), atunci statul trebuie să găsească alte soluții pentru plata personalului de acolo și funcționarea propriu-zisă a unităților CEC.

CEC Bank, cea mai mare bancă din portofoliul statului, a încheiat anul 2017 cu un profit brut de peste 222 de milioane de lei. A fost, de altfel, cea mai bună performanță financiară înregistrată în ultimul deceniu.