Odată cu înlocuirea ROBOR cu indicele de referință IRCC, pregătită de Guvern, românii care și-au luat credit prin programul Prima Casă ar putea fi obligați să facă un drum până la bancă.
Toți românii care și-au luat credit prin programul Prima Casă ar putea fi nevoiți să facă un drum la bancă. Ei ar putea fi chemați să-și renegocieze contractele după ce Guvernul a anunțat că va înlocui modul de calcul la creditele acordate consumatorilor.
Nu se va mai ține cont de ROBOR, ci de un indice de referință pentru creditele acordate consumatorilor denumit IRCC. Mai mult, și Finanțele vor modifica legea special pentru programul Prima Casă. Numai că…Guvernul adoptă și apoi se gândește cum aplică.
Este motivul pentru care românii care și-au luat credit prin Prima Casă ar putea fi puși pe drumuri.
Aproximativ 260.000 de persoane s-au împrumutat prin programul guvernamental Prima Casă. Toate ar putea fi chemate să-și renegocieze contractele, pentru a se stabili modul de calcul al dobânzilor.
„Pentru creditele Prima Casă aflate în derulare, băncile îşi vor chema clienţii să le propună un nou nivel al dobânzii, calculat cu IRCC. După ce s-a ajuns la o înţelegere, aceasta se comunică Fondului de garantare”.
Proiectul care înlocuiește ROBOR cu IRCC e pus deja la dospit la Guvern. Hotărârea de Guvern va fi aprobată,cel mai probabil, în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta. Până atunci, însă, e nevoie de avize din partea comisiilor Consiliului Economic Social – CES.
Surse din interiorul CES susţin că instituţia sau cel puţin anumite comisii nu îşi vor da aviz favorabil. Motivul: acestea ar vrea ca indicele IRCC să se aplice şi creditelor în derulare.
Situația este destul de neclară, în condițiile în care numărul creditelor Prima Casă aflate în derulare este foarte mare. Nici clienții, nici băncile și nici Fondul de Garantare nu prea știu cum trebuie procedat.
„În mod normal, pe tehnica legislativă, atunci când o lege nouă se aplică unor contracte în derulare sunt necesare elaborarea unor Norme Tranzitorii care să spună cum se va implementa noua lege. Dar nu este prima dată când Finanţele dau legi fără să se asigure că au şi norme, iar după aceea instituţiile implicate vor încerca să afle cum vor fi implementate”.
Gabriel Biriș, consultant financiar