Deși se anunțau temperaturi ceva mai ridicate începând din această săptămână, ANM a schimbat prognoza meteo. Ca urmare a frontului de aer rece, care persistă deasupra României, valorile termice sunt mai scăzute. În același timp, ANM a emis o prognoză și pentru București. Prognoza pentru capitală este valabilă începând de mâine și până pe 17 martie a.c.
Primăvara meteorologică a început acum cu luna martie. Dar modelele meteorologice din emisfera nordică nu sunt încă pregătite pentru tranziția de la iarnă. Meteorologii spun că circulația polară este afectată acum de descompunerea vortexului polar.
În spatele acestor schimbări se află niște factori meteorologici foarte puternici, care comandă de obicei modelele meteorologice în fiecare sezon de iarnă și care se extind până la începutul primăverii. Cauzele acestor schimbări la scară largă și modul în care acestea se manifestă, țin și de efectele de poluare, dar și de mișcările fronturilor de aer.
În acest context, ANM a emis astăzi o avertizare meteo valabilă de mâine și până pe 17 martie. Conform noii prognoze, fenomenele vizate și zone afectate: ninsori local moderate cantitativ și strat nou de zăpadă, în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali.
„Aria precipitațiilor sub formă de ninsoare va fi în extindere dinspre masivele vestice și va cuprinde toată zona montană. În zona Carpaților Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, local ninsorile vor fi moderate cantitativ (10-15 l/mp și izolat peste 20 l/mp). Se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.”, anunță ANM astăzi.
Încă de la începutul acestei săpătmâni, temperaturile, deși prognozate cu plus, nu au fost așa cum ne-am fi așteptat. Termomentrele au arătat valori scăzute ieri, iar trendul este în continuare același. Tot astăzi, meteorologii ANM anu emis o avertizare pentru București, valabilă în următoarele două zile, 16 și 17 martie.
„Cerul va fi mai mult noros și, începând din orele serii, temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe parcursul nopții.
Temperatura maximă va fi de 9…10 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad.”, este prognoza anunțat de ANM pentru București.
În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare primesc din ce în ce mai puțină lumină solară. În acest fel, începe răcirea deasupra polului nord. Dar, în timp ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă, deoarece continuă să primească energie de la Soare.
Dar, pe măsură ce temperatura începe să scadă în regiunile polare, la fel se întâmplă și cu presiunea. Odată cu temperaturile mai scăzute de la pol, diferența de temperatură spre sud crește.
Acest lucru determină, de asemenea, o diferență de presiune, deoarece începe să se dezvolte o mare circulație de joasă presiune (ciclonică) în emisfera nordică. Aceasta se extinde din straturile de suprafață, până departe în stratosferă. Aceasta este cunoscută sub numele de Vortexul polar. Acesta a acoperit în aceste zile de martie aproape tot cerul Europei de Est, inclusiv în România, ceea ce a determinat valori negative și chiar ninsori, deși ar fi trebuit să fie mai cald.
Meteorologii preconizează că până la finele acestei săptămâni, vortexul polar este posibil să se retragă, iar valorile termice să revină la cele normale pentru luna martie.