Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 3 iulie. Această zi va fi și ea marcată de temperaturi mari. Care este starea vremii?
Pentru prima parte a zilei de mâine, 3 iulie, sunt indicate maximele de 33 de grade Celsius, alături de câteva furtuni puternice. Vânturi vin din partea de est-nord-est a teritoriului României cu 9 km/h și cu rafale de 15 km/h. Noaptea aduce minima de doar 19 grade Celsius, alături de o aversă de ploaie sau furtună. Vânturi vin din zona de est-nord-est a României cu 7 km/h și cu rafale de 13 km/h.
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță că, după canicula din primele zile ale lui iulie, urmează o răcire a vremii, media temperaturilor apropiindu-se de normalul perioadei până la mijlocul lunii curente.
Specialiștii au anunțat că luna iulie a anului curent este cea mai caldă din toate datele înregistrate între anii 1961-2018, rezultând că „valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 18 grade Celsius s-au constatat în Transilvania, Maramureş, Bucovina şi Subcarpaţi. În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 12 şi 16 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 8 şi 12 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la peste 2.500 de metri altitudine, se înregistrează temperaturi sub 8 grade Celsius.”
Ultimele avertizări de pe site-ul oficial al ANM arată un cod portocaliu ce cuprinde zonele: Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Cornu Luncii, Mălini, Frasin, Stulpicani, Baia, Vama, Păltinoasa, Slatina, Fundu Moldovei, Rădășeni, Moara, Horodniceni, Ostra, Pojorâta, Valea Moldovei, Drăgoiești, Crucea, Berchisesti, Fântâna Mare, Sadova, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu; Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m; Aici se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula 30-35 l/mp, în zona avertizată s-au acumulat cantități de 40 l/mp, intensificări ale vântului, vijelie, grindină de dimensiuni mici si medii, frecvente descărcări electrice.