Meteorologii au reușit să realizeze prognoza meteo pentru iarna din acest an. Specialiștii anunță pentru această parte de lume temperaturi mai ridicate și o iarnă mai blândă.
Sezonul de iarnă 2020/2021 va fi sub influența unui ciclu puternic La Nina, care apare în Oceanul Pacific tropical. Acesta va modifica modelele fluxului de aer peste America de Nord și Oceanul Pacific, extinzându-și acoperirea către restul lumii. Prognoza de iarnă din modelele majore dezvăluie acest flux de aer modificat de La Nina și posibilele sale rezultate meteorologice. Specialiștii spun că se așteaptă ca sezonul de iarnă, de anul acesta, să fie mult diferit față de iarna trecută în mai multe moduri.
Țările din întreaga Europă se confruntă cu un nou val de coronavirus. Astfel, noi restricții vor intra în vigoare la doar câteva săptămâni de la începutul iernii. Schiorii, în special, urmăresc îndeaproape restricțiile de călătorie și noile reguli la stațiuni, în timp ce caută să se bucure de ceva timp pe pârtii, cu posibilitatea ca zăpada să fie un al doilea gând.
Departe de munții acoperiți de zăpadă, proprietarii de restaurante de la Moscova la Madrid, și stațiunile din România, speră să mențină deschise zonele de relaxare în aer liber atâta timp cât vremea o permite.
Iarna trecută a fost una dintre cele mai calde înregistrate pentru Europa de Est, cu foarte puține intrări în Arctica și furtuni de zăpadă despre care să vorbim. Moscova, în special, a avut o medie de 8 grade iarna, peste normalul din decembrie până în februarie.
Iarna aceasta nu se anticipează a fi la fel ca anul trecut, dar nici nu va fi prea departe. Același lucru se poate spune pentru o mare parte a regiunii, inclusiv Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus și în anumite părți ale Ucrainei.
”La Moscova, va fi mai aproape de normal, iarna. Chiar dacă este un an peste normal, se va simți mult diferit față de anul trecut.”, spun specialiștii.
Iarna în ansamblu poate avea temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale. Dar o mare diferență față de anul trecut este că regiunea va avea perioade reci de moment și, odată cu intrările de aer rece, se așteaptă să sosească oportunități pentru zăpadă.
Cu toate aceste predicții la nivel global, meteorologii români nu sunt întru totul de acord cu aceste predicții. Alina Şerban, într-o intervnție la Antena 3, a vorbit despre predicțiile meteo anunțate, dar și despre particularitățile zonei, și în special ale României.
”Întradevăr este o estimare meteorologică a acestei ierni realizate de colegii noștri străini. Aceste estimări au un grad de realizare destul de redus. Colegii noștri specifică acest lucru. Pe măsură ce intervalul de timp pentru care se realizează prognoze este mai îndepărtat, gradul de realizare scade.
(..) partea de sud a Europei, inclusiv zona țării noastre, despre care știm că în general este dominată de mase de aer mai cald și mai umed, iarna, vor fi predispuse spre apariția furtunilor. Vorbim de temperaturi mai ridicate decât în mod normal și aici vorbim de medie. Este foarte probabil ca zonele montane să fie destul de lipsite de ninsoare până la sfârșitul acestui an. Mai probabil ca acestea să apară de la începutul anului viitor”, a spus Alina Şerban.