Prognoza meteo până pe 1 iunie: ANM anunță ploi torențiale, vijelii și grindină

Prognoza meteo până pe 1 iunie: ANM anunță ploi torențiale, vijelii și grindină
Prognoza meteo până pe 1 iunie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că până pe data de 1 iunie în majoritatea zonelor țării se vor semnala ploi cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Până sâmbătă, la ora 10:00, sunt prognozate manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

UPDATE: Furtuna care s-a abătut asupra județului Sălaj a făcut pagube în doar câteva minute. A plouat cu bucăți de gheață mai mari decât un ou în Zalău. Pe imaginile surprinse de un localnic se observă cum grindina avariază mașinile parcate și rupe crengile copacilor.

Grindina a produs pagube în județul Sălaj
Grindina a produs pagube în județul Sălaj
Mașini afectate de grindină în Sălaj
Mașini afectate de grindină în Sălaj

UPDATE: ANM a emis cod roșu de tornadă pentru județul Sălaj. Acesta va fi valabil în intervalul 28-05-2019 ora 15:20 –  28-05-2019 ora 16:00. Zonele vizate sunt: Județul Sălaj: Zalău, Jibou, Hereclean, Creaca, Mirșid, Crișeni. În această perioadă, se vor semnala, potrivit ANM: vânt puternic cu aspect tornadic, GRINDINĂ de MARI dimensiuni, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula 25…35 l/mp.

Așa arată informarea ANM, transmisă în urmă cu puțin timp. Cod roșu de tornadă, în județul Sălaj
Așa arată informarea ANM, transmisă în urmă cu puțin timp. Cod roșu de tornadă, în județul Sălaj

Cod galben de ploi torenţiale

Începând de marți, 28 mai, ora 14:00, până miercuri, 29 mai, la ora 2:00, este în vigoare un Cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Acesta este valabil pentru Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Transilvania, nordul Munteniei şi nord-vestul Moldovei.

„Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii şi averse torenţiale. Cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40… 50 de litri pe metru pătrat”, informează ANM.

Prognoza meteo până pe 1 iunie

ANM a emis o informare meteo care a intrat în vigoare marți, la ora 11:oo și este valabilă până sâmbătă, 1 iunie, la ora 10:00. „Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată marţi (28 mai) şi miercuri (29 mai), îndeosebi în regiunile vestice, sud-vestice, nordice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte, apoi cu precădere în sudul, centrul, estul şi nordul teritoriului. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie şi izolat grindină”, precizează sursa citată.

Cantităţile de apă vor depăşi 15-25 de litri pe metru pătrat pentru scurte intervale de timp, iar pe arii restrânse 35-50 litri pe metru pătrat.

În următoarele 2 săptămâni, vremea va continua să fie instabilă. Zilele călduroase vor alterna cu perioade mai răcoroase, iar ploile își vor face simțită prezența în acest interval.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI