Cod roșu de inundații, în mai multe județe: apele au produs pagube uriașe

Autor: Ciprian Ioana - 09:43, 16 mai 2019
FOTO: ISU Caraș-Severin

Mai multe cursuri de apă din județele Bistrița Năsăud și Maramureș sunt vizate de un cod roșu de inundații. Pompierii au fost chemați deja să intevină în mai multe zone.

Este cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Bistrița Năsăud și Maramureș, Hidrologii susțin că joi dimineața se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri şi chiar depăşirea cotelor de pericol pe unele râuri.

Ploile din ultima perioadă au creat mari probleme, iar pompierii au fost chemați să intervină la zeci de adrese.

Inundațiile au creat pagube uriașe

Primele probleme cauzate de ploile torențiale au apărut deja în zona de nord a județului Maramureș. La Săliştea de Sus,  torenţii s-au scurs de pe versanţi, iar pompierii au fost chemați să intervină pentru a scoate apa din mai multe gospodării.

La intervenții a participat inclusiv primarul localității, alături de pompierii voluntari. 

„Aseară (miercuri – n. red.) a fost o secţiune de scurgere colmatată. A plouat pe Săcel torenţial. De pe versanţi s-au scurt torenţi care au transportat aluviuni. A intervenit domnul primar şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă cu un buldoexcavator şi a decolmatat secţiunea de scurgere. Aseară erau doar cinci curţi inundate, fără ca apa să intre în anexele gospodăreşti sau case”
Prefectura Maramureş

Hidrologii susțin că, din cauza precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, dar și a ploilor torențiale anunțate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericole pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu, judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud.

Mai ales în judeţul Maramureş pot fi semnalate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu  depăşiri ale cotelor de pericole.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Someşul Mare şi Şieu (aval confluenţa cu Bistriţa).