Prognoza meteo, luni, 3 iunie: ANM a emis avertizări de vreme severă. Vezi zonele afectate

Prognoza meteo, luni, 3 iunie: ANM a emis avertizări de vreme severă. Vezi zonele afectate
Prognoza meteo, luni, 3 iunie

Prognoza meteo luni, 3 iunie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de vreme severă. Chiar dacă vremea va fi în general caldă, fenomenele meteo extreme vor fi în continuare prezente în majoritatea regiunilor țării.

UPDATE – Hidrologii au emis cod roșu de inundații în șase județe: Covasna, Brașov, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău. Pentru Dunăre e prognozat un debit de aproximativ 10.000 de metri cubi pe secundă, ar putea ajunge până la 18.000.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis celorlalte autorități să se pregătească pentru situații de urgență:

„Aş vrea să transmit rugămintea către Ministerul Energiei să-şi actualizeze în permanenţă situaţia alimentării cu energie şi dacă se impune, să suplimenteze echipele de intervenţie. […] Ministerul Transporturilor – adresez rugămintea să vă mobilizaţi şi dumneavoastră şi cu specialiştii de la Ministerul Transporturilor să facem şi o primă evaluare absolut necesară pe segmentele de drumuri naţionale, poduri şi podeţe, acolo unde se impune să intervenim.” Carmen Dan

UPDATE – ANM a emis COD ROȘU de grindină și vijelii, valabil de la 3 iunie, ora 14:50, până la 03 iunie, ora 15:50, în județul Galaţi: Tulucești, Frumușița, Scânteiești.

„Se vor semnala grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică, intensificări puternice ale vântului, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula peste 40 l/mp”, anunță meteorologii.

UPDATE – Meteorologii au emis un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate și un cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

COD GALBEN. Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 10:00 – 4 iunie, ora 10:00. În Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș și local în Dobrogea și Banat vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp”, informează ANM.

COD PORTOCALIU. Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 12:00 – 4 iunie, ora 06:00. În Moldova, jumătatea de nord a Munteniei și Olteniei, precum și în sudul și estul Transilvaniei va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină”, anunță meteorologii.


Prognoza meteo, luni, 3 iunie

Meteorologii anunță că jumătate din țară se află sub avertizare de vreme rea, până luni la prânz. Rămâne în vigoare însă informarea meteo de furtuni până miercuri dimineața și există riscul de inundații în zonele cu ape curgătoare.

La munte va continua să plouă, iar cantitățile de apă vor depăși 60 l/mp. Vântul va căpăta aspect de vijelie, vor fi descărcări electrice și va cădea grindină.

Pe litoral, cerul va fi senin, iar temperatura va urca până la 22 de grade Celsius. Spre seară este posibil să plouă, iar precipitațiile se vor semnala și marți. Abia de miercuri va fi din nou vreme de plajă.

Cod portocaliu de vijelii și grindină

Până luni la ora 12:00 este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

„În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, precum și în zona montană și submontană a județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină”, informează ANM.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Tot până luni la ora 12:00 mai este în vigoare un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.

„În cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, local în Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și în jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp”, anunță ANM.