Mai este foarte puțin timp până când vom intra efectiv în prima lună de vară, iar ANM anunță prognoza meteo actualizată până la finalul săptămânii. Din păcate, conform noilor date, vremea o ia razna, iar fenomenele extreme apar din nou la nivelul teritoriului. Pe de altă parte, aceste fenomene se datorează unui nou ciclon venit dinspre Mediterana și ca urmare a deja binecunoscutului fenomen El Nino. Citește mai departe și vezi care este prognoza meteo până la finalul săptămânii.
Luna iunie aduce cu ea începutul oficial al verii 2023, dar la ce fel de vreme ne putem aștepta pentru această lună? Meteorologii au enunțat prognoza extinsă pentru luna iunie, evidențiind vremea pentru următoarea periodă în Europa, spunând că vor apare fenomene extreme. Cu alte cuvinte, vremea o ia razna și în luna următoare.
Cea mai recentă actualizare a previziunilor pentru vara anului 2023 arată tendințe interesante. Tiparele meteorologice par mai diverse în America de Nord, cu un debut puternic al unui eveniment El Niño, în timp ce blocajul atmosferic de înaltă presiune tinde să apară în Europa, spun meteorologii.
Unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza modelelor meteorologice sezoniere este de obicei El Niño, iar faza rece se numește La Niña. Fiecare fază influențează în mod specific modelele de presiune și vremea rezultată. De trei ani, spun specialiștii, ne aflăm într-o fază rece, La Niña, dar acum, oceanele trec rapid la o fază caldă numită El Niño.
Conform prognozei meteo pentru luna iunie, iulie și august, o zonă de înaltă presiune mai puternică se găsește în nord-vestul Europei, în special în Regatul Unit, Irlanda și vestul Scandinaviei. Un astfel de sistem puternic poate avea o influență pe scară largă asupra modelelor meteorologice de vară din Europa.
„Anomalia presiunii la suprafață prezintă, de asemenea, un model interesant în Pacificul tropical. Se preconizează că o zonă largă de joasă presiune va acoperi tropicele din estul Pacificului și Caraibe. Acest lucru indică un model El Niño emergent. În plus, se prevede o zonă de presiune scăzută deasupra Statelor Unite și o zonă de presiune ridicată deasupra Groenlandei și a Europei de Nord.”, se mai arată în prognoza meteo.
În această dimineață ANM a emis o avertizare de Cod Galben care anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind valabilă până în această seară, la ora 23:00. Conform avertizării, zonele afectate de aceste fenomene sunt Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei:
„În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.”, este specificat în avertizarea ANM de azi.
Oficial, de la 1 iunie, intrăm în prima lună de vară, dar prognoza meteo actualizată până la finalul săptămânii anunță schimbări termice și fenomene extreme în mai multe zone din țară în următoarea perioadă.
Conform ANM, desupra României va veni o masă de aer cald dar și instabilitate atmosferică. Datele din prognoza meteo actualizată până la finalul săptămânii relevă că aceste fenomene vor fi preponderent în timpul după-amiezelor și pe timpul serii, când vor apare averse de ploaie cu caracter torențial, descărcări electrice și chiar intensificări ale vântului de scurtă durată.
Vezi și: Prognoza meteo 8 mai – 5 iunie. Vine frigul peste România, chiar la finalul primăverii
Zonele cele mai afectate, conform ANM, vor fi vestul și sudul țării, mai ales zonele de deal și munte. La nivelul Bucureștiului, prognoza meteo actualizată până la finalul săptămânii anunță valori între 27 și 28 de grade, dar există șanse să apară și averse de ploaie:
„Un sistem noros se apropie de zona Capitalei, astfel încât vom avea intensificări de scurtă durată ale vântului și chiar averse și descărcări electrice”, a spus Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.
Deși ne-am aștepta la o încălzire accentuată a vremii, se pare că începutul lunii iunie aduce și căldură, apariția unui nou ciclon, dar și fenomene extreme.