Numele criminalului de la Caracal răsună în mintea tuturor românilor din data de 25 iulie. Din punctul în care a fost arestat pentru că a frânt două destine, ancheta s-a cufundat în abis de la o zi la alta. Odată cu descoperirile care îl pot afunda în pușcărie, presupunând că a luat mai multe vieți decât cele pentru care a fost acuzat în primă instanță, s-a creat și rumoare în țară, în urma atitudinii autorităților.
În timp ce ancheta se desfășoară, specialiștii îl analizează, dat fiind că acțiunile lui Gheorghe Dincă au înmărmurit țara, dar au făcut să îi aducă titlul de ”criminal în serie”. De analiza sa s-a ocupat medicul și criminologul italian Ursula Franco. Expertul îl consideră pe Popicu sadic, nu prea inteligent, dar incapabil să simtă vinovăție ori remușcări.
„Cu cea mai mare probabilitate, Gheorghe Dincă este un sociopat sadic, din punctul meu de vedere cu un IQ redus (a lăsat un telefon, chiar fără sim, la îndemâna victimei, folosea o sobă improvizată pentru arderea corpurilor). El este un subiect lipsit de conştiinţă morală, incapabil să simtă vinovăţie şi remuşcări pentru acţiunile comise. Din cauza acestor caracteristici «inumane» şi a crimelor atribuite lui, poate fi numit monstru”, a explicat Franco pentru hotnews.ro.
De asemenea, specialistul susține că oamenii precum Dincă devin încă din adolescență obsedați de exercitarea controlului asupra altor oameni, prin fantezii care îi obligă să treacă la acțiune, însoțite de violență. Totodată, specialistul explică faptul că Dincă a folosit ceea ce numeste experții ”tehnica de vultur”. Conform acestui tipar, criminalii în serie își caută victimele printre femeile ce fac autostopul ori care sunt la volanul unui mijloc de transport, apoi le capturează, pun stăpânire pe ceea ce sunt ele și le duc la locuința lor. După ce și-au satisfăcut dorințele și au supus victima la violență, criminalul ucide.
„Odată comisă crima, ucigaşii în serie trec printr-o fază depresivă pe care încearcă să o atenueze, rememorând diferite faze ale crimei prin manipularea părţilor corpurilor, aşa numite trofee, ale victimelor sau obiectelor care au aparţinut victimelor (suveniruri). Din acest motiv, este necesară o percheziţie amănunţită la locuinţa unui presupus criminal în serie, fiind vitală identificarea oricăror obiecte care ar putea aparţine persoanelor date dispărute în acea zonă. Obiectele descoperite ajută anchetatorii să determine numărul şi identitatea victimelor”, a adăugat Ursula Franco.