În ianuarie 2023, Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru consumul uman, după larvele de viermi și lăcustele migratoare. Potrivit studiilor, insectele sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale atât timp cât sunt recoltate din mediul natural. Situația se schimbă în cazul creșterii industriale, Iată la ce pericol ne putem expune.
În prima lună a acestui an, Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru componența alimentelor. Prin urmare, numărul de insecte care pot fi consumate în UE a ajuns la trei.
De altfel, se spune că insectele comestibile sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale, însă cele din mediul natural. Crescătorii de insecte atrag atenția asupra faptului că mulți consumatori nu știu cum arată reproducerea în masă a insectelor sau ce boli pot avea acestea, și nici ce impurități chimice se pot regăsi în mâncarea obținută din acestea.
Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, a vorbit despre problema posibilelor riscuri pentru sănătate, într-un articol din ilParagone.
Făcând referire la aprobarea Comisiei Europene, aceasta a explicat că, până acum, insectele se vindeau pentru a hrăni anumite specii de animale insectivore sau mamifere.
După cum explică aceasta, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, în afară de praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor. Prin urmare, o parte din fecale și resturi de insecte moarte pot ajunge în produsele finale pe care noi le consumăm.
Specialista mai spune că pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este să le dea antibiotice. Conform lui Brusadelli, studiile au arătat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se pot regăsi în fecalele greierilor de crescătorie, iar acești agenți patogeni se înmulțesc extrem de rapid.
„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul microbiotic transmis și menținut de generații.
Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat.
Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat), spune Brusadelli, conform Ziarul