După decizia Comisiei Europene de a aproba făina de greier pentru prepararea unor alimente, produsele ce vor avea în compoziție acest ingredient urmează să apară pe rafturile Lidl, Kaufland și ale altor magazine și de la noi din țară. Ceea ce puțini știu însă este faptul că zi de zi consumăm deja „făină de insecte”, fără să ne dăm seama. Detaliul de pe etichetă la care să fii atent.
Nu va mai dura mult până când pe rafturile celor mai cunoscute magazine de la noi din țară își vor face apariția produsele ce au în compoziție făină de greieri.
Aceasta va fi adăugată într-o gamă largă de alimente, precum paste, pâine, fursecuri, pizza, cereale, biscuiți, grisine amestecuri de panificație sau batoane, iar prezența ei va fi marcată clar pe etichete, folosindu-se denumirea științifică a insectei, adică Acheta domesticus.
Ceea ce puțini știu însă este că și acum consumăm aproape zi de zi produse făcute din extracte de insecte, fără să ne dăm seama. Acestea sunt „mascate” sub numele de „colorant E 120” cunoscut și drept „carmin roșu” sau, în cazul produselor cosmetice, „CI 75470”, sau „coșenilă”. Acest colorant este obținut din insecte fierte și zdrobite.
Potrivit site-ului Codecheck, extracte de insecte se găsesc în unele iaurturi, drajeuri colorate, gume, băuturi roii, dulceață de căpșuni și de zmeură, în siropurile dulci, în cârnați, ketchup și chipsuri.
Un proiect de ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, publicat în februarie 2023, propune ca produsele limentare care conţin specii de insecte autorizate ca alimente noi vor fi prezentate în magazine în standuri separate.
„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi. (…)
Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii”, se arată în proiect.