Un supermarket din Sevilla, Spania, a luat o decizie radicală din cauza furturilor frecvente din ultima perioadă. La rafturi, magazinul a înlocuit toate sticlele de ulei de măsline cu pozele produsului.
Într-un oraș din Spania, țara în care se produce cea mai mare cantitate de ulei de măsline, magazinele au luat o decizie radicală. Din cauza hoților care fură sticlele de ulei de măsline de la rafturi, supermarketurile din Sevilla au înlocuit, pe rafturi, sticlele cu poze aferente produsului.
Drept urmare, clienții care vor să cumpere ulei de măsline, aleg poza sortimentului pe care îl doresc și o duc la vânzătoare, care le dă sticla de ulei de măsline.
În magazinele din Sevilla se furau zilnic cel puțin cinci sticle de ulei de măsline. În plus, unele supermarketuri au recurs la sisteme anti-furt montate pe sticle. În alte locuri, angajații s-au văzut nevoiți să golească uleiul din sticlele aflate la raft și să le umple cu apă, dar chiar și așa au fost furate de hoți.
În ultimii ani, recoltele de ulei de măsline au fost foarte slabe, așa că produs s-a scumpit cu peste 40 % în toate țările. Spre exemplu, în Spania și Italia, uleiul de măsline este considerat un produs de lux.
Între 2019-2020, Spania a produs 1.125.000 de tone de ulei de măsline. Cea mai mare fabrică de ulei de măsline din lume se află în orașul Villacarrillo, din provincia Jaen, și are o capacitate maximă de procesare de 2.500 de tone de măsline pe zi, conform Wikipedia.org.
În 2022, guvernanții din Spania au dat un decret care permite raționalizarea unor produse alimentare, cu scopul de a nu epuiza stocurile din marile supermarketuri. Guvernul spaniol va permite raționalizarea unor produse alimentare de către comercianți, ca parte a unor măsuri extinse de amortizare a impactului economic, pe care l-a provocat războiul din Ucraina la nivel mondial.
„Prin excepție, când apar circumstanțe extraordinare sau de forță majoră” întreprinderile comerciale pot să limiteze numărul de articole care pot fi achiziționate de fiecare cumpărător. Nu sunt specificate produsele, așadar, administratorii magazinelor sunt cei care stabilesc tipul alimentelor pentru care vor să impună limitări”, se arată în decretul respectiv.