Comisia Europeană, veste importantă pentru români. Intră țara noastră în Spațiul Schengen?

Comisia Europeană, veste importantă pentru români. Intră țara noastră în Spațiul Schengen?
Comisia Europeana cere intrarea Romaniei in spatiul Schengen

România are parte de o veste bună după ce Comisia Europeană şi-a reînnoit astăzi recomandarea ca trei state membre ale UE, Croaţia, Bulgaria şi România, să fie admise în Spaţiul Schengen după ce au îndeplinit criteriile de aderare, potrivit Raportului privind starea spaţiului Schengen pentru 2022.

Veste importantă pentru români. Comisia Europeană cere intrarea României în Spațiul Schengen

Este prima dată când Comisia Europeană prezintă un astfel de raport, în urma Strategiei privind spaţiul Schengen adoptată în 2021. Documentul reamintește „importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”.

De asemenea, Raportul privind starea spaţiului Schengen va fi baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European şi miniştrii afacerilor interne care vor avea loc în timpul Forumului Schengen din data de 2 iunie, precum şi a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.

Ce urmează în 2022 și 2023, conform raportului

În plus, raportul stabileşte o listă de acţiuni prioritare pentru perioada 2022-2023 ce urmează să fie abordate la nivel naţional, precum şi la nivel european, cum ar fi:

-punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice şi a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea granițelor;

-valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră; asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor;

-asigurarea faptului că Frontex îşi atinge întregul potenţial al mandatului său;

-eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne şi adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

Beneficiile spațiului Schengen

În plus, spaţiul Schengen fără controale la granițele interioare este o realizare istorică a integrării europene. De asemenea, de la crearea sa, în anul 1985, spaţiul Schengen a adus o schimbare în viaţa de zi cu zi a milioane de locuitori.

Astfel, aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen şi lucrează în altul. De asemenea, oamenii şi-au organizat viaţile în funcţie de libertăţile pe care le oferă spaţiul Schengen. Aproximativ 3,5 milioane de persoane tranzitează zilnic dintr-un stat Schengen în altul.

România, pregătită să intre în Schengen

Pe de altă parte, ministrul de interne, Lucian Bode, spune că locul României este în Schengen și România îndeplinește criteriile de aderare încă din 2011.

„România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spațiul Schengen încă din anul 2011. Eu cred că acum, mai mult decât oricând, România trebuie să devină membru cu drepturi depline în spațiul Schengen și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Locul României este în spațiul Schengen”, a spus Lucian Bode, potrivit Digi24.