06 iul. 2023 | 10:05

Produsele care se vor scumpi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Se întâmplă de la 1 septembrie

Politică
Produsele care se vor scumpi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România. Se întâmplă de la 1 septembrie
Creșterea economică a României a fost robustă în 2022

Ultima parte a anului trecut și începutul acestui an, din păcate, a adus scumpiri la mai toate alimentele, în principal cele de bază. Din păcate veștile nu sunt bune, având în vedere produsele care se vor scumpi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România, de la 1 septembrie.

Criza prețurilor în România și efectele acesteia

Conform unor rapoarte publicate recent de Banca Mondială în aprilie 2023, România a făcut progrese impresionante în ceea ce privește creșterea performanțelor economice și a prosperității sale. Experții Băncii Mondiale mai spun că ”pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina au pus la încercare rezistența economiei românești și au exacerbat vulnerabilitățile structurale ale acesteia.

Vezi și: Alimentele de bază care se ieftinesc în România. Câte produse au preț deja mai mic în Franța

În rapoartele enunțate anterior s-a pus accent mai mult pe sărăcia și disparitățile în materie de oportunități economice, pe diferențele mari și persistente între femei și bărbați în ceea ce privește participarea la forța de muncă și ocuparea forței de muncă, deficitele fiscale și de cont curent tot mai mari și constrângerile instituționale semnificative care împiedică utilizarea eficientă a resurselor.

Creșterea economică a României a fost robustă în 2022

Datele arată că anul trecut economia românească a avut o creștere de 4,8 %, spun experții. Această creștere a fost determinată de un consum privat puternic și de o relansare a investițiilor. Iar în ceea ce privesc perspectivele economice, acesta sunt temperate de repercusiunile războiului din Ucraina, iar riscurile sunt înclinate în sens descendent.

Vezi și: Alimentele consumate de milioane de români se pot ieftini. Vestea primită de la Guvern

În ultima parte a anului trecut, precum și în primele 6 luni din 2023, presiunile inflaționiste, în principal din cauza alimentelor și energiei, și-au pus amprenta pe economia românească, ceea ce a dus la o explozie masivă a prețurilor.

Deciziile noului guvern și produsele care se vor scumpi de la 1 septembrie

După învestirea noului guvern, condus de Marcel Ciolacu, printre primele decizii luate a fost și cea de plafonare a adaosurilor comerciale la cel puțin 14 alimente de bază, deși reprezentanții marilor retaileri au fost în dezacord cu propunerile premierului.

Vezi și: Anunțul lui Marcel Ciolacu pentru români, după ce a recunoscut că prețurile alimentelor sunt mai mari decât cele din Germania. Schimbarea din magazine care va avea loc în august

În cele din urmă, decizia a fost luată și OUG emisă, astfel că pe 30 iunie Marcel Ciolacu anunța și care sunt aceste produse la care adaosul comercial va fi plafonat. Conform noii OUG, adaosul comercial al procesatorului poate fi de maximum 20%, cota de adaos la distribuitor de maximum 5% și la vânzătorul final de 20%.

”Este prima țintă importantă asumată de acest Guvern și mă bucur că am reușit în doar două săptămâni să o avem pe masa Guvernului.

În acest fel, ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii”, declara la finalul lunii trecute premierul Ciolacu.

Dar, deși inițial s-a dorit micșorarea prețurilor și nu plafonarea adaosului, efectele se vor resimți dur, având în vedere că sunt anunțate liste cu produsele care se vor scumpi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România, de la 1 septembrie.

Cu alte cuvinte vom asista la noi majorări a accizelor la alcool și tutun, taxa de licențiere a jocurilor de noroc va crește, în aceeași situație fiind de la 1 septembrie și toate serviciile din HoReca.

Vezi și: Marcel Ciolacu, veste proastă pentru români! Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor de bază, de fapt

Pe de altă parte, dacă ne uităm la lista cu produsele care se vor scumpi în Lidl, Kaufland și alte magazine din România, vom observa că majorări de prețuri vor fi la majoritatea alimentelor de bază, și vorbim aici de zahăr, ouă, lapte, etc, și dacă luăm în calcul media de 17% a scumpirilor la nivelul Uniunii Europene.

Concluzie

Deși s-a dorit o stabilizare a prețurilor, din păcate situația de criză generalizată la nivelul întregii Europe va veni ca un boomerang și pe piața românească, și vom asista la scumpiri masive de la 1 septembrie la mai toate produsele în Lidl, Kaufland și alte magazine din România.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Acești români scapă de o plată. Actele pe care le vor face gratis
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Îți golește contul de toți banii. Avertisment ANAF pentru românii care au de dat bani la stat
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro