27 iun. 2023 | 13:41

Marcel Ciolacu, veste proastă pentru români! Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor de bază, de fapt

Știri generale
Marcel Ciolacu, veste proastă pentru români! Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor de bază, de fapt
Marcel Ciolacu, premierul României

Marcel Ciolacu respinge categoric ideea susținută de Marcel Boloș, cu privire la reducerea prețurilor la alimentele de bază. Premierul a susținut că propunerea ministrului de Finanțe nu poate fi acceptată, oferind și câteva argumente care să susțină refuzul său. Ce declarații a oferit Marcel Ciolacu recent ar putea dezamăgi mai mulți români.

Marcel Boloș, în dezacord cu premierul României

Ministrul Finanțelor a dezvăluit cu o zi în urmă, că există o discrepanță pe piață, generată de ideea ieftinirii produselor de bază, așa cum a susținut Marcel Ciolacu de când și-a ocupat funcția de premier. Astfe, Marcel Boloș susține că, pe măsură ce preșurile alimentelor de bază scad, alte preșuri s-ar putea scumpi din cauza TVA-ului.

În timp ce Guvernul se gândește încă dacă va face un acord sau ordonanță de urgență pentru plafonarea adaosului comercial la retailer pentru ieftinirea alimentelor de bază, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, în magazine, toți românii vor simți scumpiri semnificative, din cauza creșterii TVA-ului de la 9%, cât este acum, până la 19%, pentru anumite produse.

„Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate. Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA”, a transmis ministrul Finanțelor.

Acesta a fost întrebat dacă reducerea comisionului până la 0% ar fi fiabilă pentru 6 luni, oficialul s-a arătta rezervat, însă și-a exprimat entuziasmul privind posibilitatea unei reduceri de TVA.

„N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru care să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt. Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită”, a adăugta ministrul.

Reacția premierului Marcel Ciolacu după propunerea ministrului Boloș

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat vehement în urma subiectului legat de reducerea TV-ului la produsele de bază, excluzând din start această variantă. Mai mult, actualul premier susține că orice formă de reducere a TVA-ului în trecut nu a funcționat, iar astfel de decizii se iau analizând și măsurile anterioare.
Marcel Ciolacu susține că, are în plan o schemp aplicată pe întreg lanțul, pe care dorește să o propună în Guvern.

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public vorbind despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. CE nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm mereu să vedem ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp.

Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, un acord. Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut Nu există varianta reducerii TVA”, a declarat Marcel Ciolacu.

.

Parteneri