28 mart. 2019 | 19:00

Cum te păcălesc unii comercianți cu lapte care nu-i lapte și nu numai

Știri generale
Cum te păcălesc unii comercianți cu lapte care nu-i lapte și nu numai

Lapte care nu e lapte, brânza care nu e brânză… Iar lista poate continua. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în perioada ianuarie – martie peste 700 de magazine alimentare care comercializează lapte sau produse pe bază de lapte.

Au fost vizate centre comerciale din București și din toate orașele reședințe de județ, între care patiserii, cofetării, restaurante, firme de livrări produse alimentare și 11 magazine alimentare.

Inspectorii au vrut să afle dacă respectă regulile în privința utilizării grăsimilor hidrogenate în locul produselor pe bază de lapte și dacă își informează clienții când sunt folosite grăsimi hidrogenate în locul laptelui.

În urma controalelor, s-au dat amenzi de aproape 1,8 milioane de lei iar 177 de agenți comercianți au primit avertisment, anunță Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

„Menţionăm, însă, că, în urma verificărilor din perioada 21 ianuarie – 8 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%. Pentru diminuarea acestor practici înşelătoare pentru consumatori, instituţiile noastre vor supraveghea piaţa şi în perioada următoare cu aceeaşi atenţie.” Comunicat ANPC citat de AGERPRES

Lapte și brânză „fake”, în magazine și patiserii

Inspectorii ANPC au confiscat sau distrus mai multe produse care erau vândute ca fiind preparate cu lapte și brânză, dar care conțineau grăsimi hidrogenate. Între acestea, așa-zise creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, unt și alte produse semipreparate.

Cele mai multe nereguli constatate privesc prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food preparate din specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval și unt.

Inspectorii sunt că, de cele mai multe ori, clienții sunt dezinformați privind compoziţia unor produse alimentare, pentru că în magazine li se spune că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), deși nu este așa sau prezența acestor produse este extrem de redusă.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Fiul lui Dragnea, iubire periculoasă cu amanta unui manelist
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro