Procesul de testare a elevilor în școli este un eșec? Iată ce a anunțat Federația Națională a Părinților! Primele teste au fost efectuate ieri, iar a doua serie este programată pentru data de joi, 9 decembrie. Majoritatea unităților de învățământ din România au optat pentru testarea făcută de acasă de către părinți, declararea rezultatelor urmând să se facă în primul rând de către ei.
Testarea elevilor cu teste non-invazive pare însă a fi sortită eșecului, la puțin timp de la lansarea oficială în România. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, se declară foarte pesimist, după numai prima zi de aplicare a noilor prevederi, ce nu au însă un statut obligatoriu.
„Marea testare va deveni mica testare! Nu am prea multe dubii în chestiunea asta. Şi am şi argumente pentru afirmaţia mea. În primul rând, sunt încă foarte mulţi părinţi care nu vor să-şi testeze copii. Şi mă refer aici în primul rând la cei minori, adică majoritatea elevilor. Apoi, nu avem un număr suficient de teste la dispoziţia şcolilor.
În fapt au fost distribuite şcolilor un număr suficient de teste doar pentru această săptămână. Aşa că, tare mi-e teamă că în condiţiile în care programul pare să se îndrepte spre un eşec, Ministerul Educaţiei ar putea să nu mai insiste foarte tare asupra achiziţiei următoarelor tranşe de teste.
Nu putem vorbi însă despre continuitatea testării, după mine, cel puţin la finele acestui an calendaristic!”, a declarat Iulian Cristache pentru impact.ro.
În opinia lui, toate acestea fac că procedura testării copiilor să nu-şi atingă de fapt scopul, și anume, acela al evitării unei infectări în masă din cauza efectelor actualei pandemii de COVID-19. Majoritatea unităților de învățământ din țară au optat pentru testarea făcută de acasă de către părinți, iar declararea rezultatelor se face în primul rând de către părinţi.
“O să ne furăm iar singuri căciula şi apoi o să ne întrebăm cum am ajuns unde am ajuns!”, adaugă acelaşi Iulian Cristache.
De asemenea, Eugen Ilea, vicepreşedinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți şi responsabil pentru zona Bucureşti, este de părere că procedura pentru folosirea testelor nu este încă suficient de clară, iar acest lucru se va reflecta în rezultatele finale ale acestei operaţiuni, aplicate cu succes în alte ţări.
„Personal, sunt sceptic că vom reuşi să asigurăm o continuitate a distribuirii acestui gen de teste în şcoli. Ca atare, în acest moment, nu se ştie când va avea loc următoarea etapă.
Ministerul Educaţiei spune că el doar distribuie, achiziţia făcându-se de către Direcţia de Sănătate Publică sau ceva de genul acesta. În Bucureşti aş putea spune că mulţi părinţi s-au implicat în acest proces şi mulţi au înţeles necesitatea unui asemenea demers. Dar dacă el nu va fi continuat atunci ce am realizat?
Asta după ce am depăşit şi faza în care aceste teste au ajuns în şcoli aşa cum au ajuns, adică vrac şi cineva a trebuit să stea să le manevreze manual, pentru a completa kitul necesar fiecărui elev în parte!”, a adaugat Eugen Ilea.