24 nov. 2023 | 11:28

Procente sporuri de vechime 2023. Cum se calculează și cât înseamnă la pensie

Stiri social
Procente sporuri de vechime 2023. Cum se calculează și cât înseamnă la pensie
Cum se calculează și ce trebuie să știe toți angajații

Sporul de vechime în muncă este reglementat de Legea 53/2003 din Codul Muncii. Vechimea în muncă este perioada în care salariatul a prestat muncă pe baza unui contract individual și se calculează doar în funcție de perioada în care există contract de muncă, nu pe baza orelor lucrate. Procente sporuri de vechime 2023 – acestea stabilesc ce procent din cota salariului de bază primește o persoană în funcție de vechimea în muncă. 

Ce este sporul de vechime

Sporurile reprezintă un mod de a compensa efortul suplimentar sau experiența acumulată de către funcționarii publici. Unul dintre aceste sporuri este sporul de vechime în muncă, un beneficiu acordat în funcție de perioada de timp petrecută într-un anumit domeniu de activitate.

Citește și: Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024

Sporul de vechime se aplică începând cu luna următoare împlinirii perioadei de muncă prevăzută în tranșa respectivă. Asta înseamnă că, odată ce ai lucrat o anumită perioadă, vei beneficia de un spor care îți va majora salariul de bază.

Un aspect important este faptul că se iau în considerare toate perioadele în care ai lucrat pe baza unui contract de muncă, indiferent de domeniu. 

O altă formă de spor reglementată este cel pentru munca prestată în timpul nopții. Funcționarii publici care lucrează între orele 22:00-6:00 beneficiază de un spor de 25% din salariul de bază pentru orele lucrate în acest interval, cu condiția ca acestea să reprezinte cel puțin 3 ore din timpul zilnic de lucru sau cel puțin 30% din timpul lunar de lucru.

Orele suplimentare sunt, de asemenea, recompensate prin intermediul unor sporuri. Munca peste durata normală poate fi efectuată doar dacă este dispusă sau aprobată de superiorul ierarhic, fără a depăși limita anuală de 360 de ore.

Vezi și: Domeniul în care se găsesc cele mai multe job-uri în România. Salariile sunt considerabile

Totodată, titlul științific de „doctor” poate aduce un spor de 15% din salariul de bază pentru funcționarii publici care își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin acest titlu.

Procente sporuri de vechime 2023

Funcționarii publici salarizați pot beneficia de un spor de vechime în muncă de până la 25%, calculat la salariul de bază corespunzător timpului lucrat în program de lucru normal:

  • Între 3 și 5 ani – 5% (cota din salariul de bază)
  • De la 5 la 10 ani – 10%
  • De la 10 la 15 ani – 15%
  • De la 15 la 20 de ani – 20-%
  • Peste 20 de ani – 25%

Sporul de vechime în muncă se acordă în funcție de vechimea în muncă, iar aceasta trebuie să fie de minimum trei ani. 

Vechimea înseamnă anii de muncă adunați la toate locurile de muncă avute cu contract individual de muncă. Suma acestor sporuri și a altor adaosuri salariale nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază. 

Toate sporurile se impozitează.

Sporul de vechime pentru bugetari se acordă în următoarele domenii: învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și administrație. 

Citește și: Pensiile care vor crește cu peste 100% din 2024

Calculul privind sporul de vechime pentru bugetari depinde de tranșele de vechime. Între 3 și 5 ani se oferă 5% cotă din salariul de bază, iar procentul crește odată cu anii de vechime.

Ce alte sporuri există în România

Totodată, în România există și un spor de rușine pentru cei care lucrează în salubritate. Vorbim despre vidanjori sau gunoieri, iar conform INS, salariul mediu al unui angajat din salubritate era, în februarie 2022, de 2661 lei pe lună. 

Mai există și sporul de pericol pentru locurile de muncă unde media noxelor depășește concentrația maximă admisă sau există condiții periculoasă de muncă, precum în Poliție.

Află despre: FMI, avertisment pentru întreaga lume: ‘Vor veni concedieri și multe scumpiri’

Alte sporuri sunt sporul de adâncime pentru cei care muncesc în subteran, spor pentru munca la înălțime pe care îl primesc alpiniștii utilitari sau macaragii, spor de izolare pentru cei care lucrează pe platforme petroliere sau alte locuri izolate, dar și alte sporuri cu caracter permanent.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro