Vâlcea este denumit de autoritățile locale „județul turismului total” și oferă o gamă largă de servicii și locuri pentru orice vârstă și orice buget. Cu toate acestea, se cunoaște prea puțin despre problemele turismului din această zonă.
De la piscine cu apă termală la pârtii de schi, în județul Vâlcea se pot găsi orice fel de activități. Însă, despre problemele turismului vâlcean, mai ales în timpul pandemiei, nu prea se vorbește. CONAF, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin a inițiat o întâlnire pe această temă.
Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a spus în cadrul întâlnirii că „dezvoltarea turismului ține de dezvoltarea infrastructurii rutiere”, fiind convins că nu se poate vorbi despre turism, atât timp cât turistul nu poate ajunge în cele mai bune condiții de siguranță la obiectivele pe care le vizitează.
„Dacă ar fi să aleg între Bucovina şi Vâlcea: Bucovina este superbă, iar Vâlcea este senzaţională! Sper să se facă acel drum expres, legătura cu Autostrada Sibiu – Piteşti, pentru că sunt zile în care pe Valea Oltului se străbat 100 km în 3 – 4 ore!”, a recunoscut primarul din Râmnicu Vâlcea, originar din Suceava.
O altă problemă a turismului este legată de pierderea sau lipsa personalului calificat, recunoaște Ionuț Marica, acționar Ramada Râmnicu Vâlcea. De asemenea, directorul general de la SC Călimănești-Căciulata SA, Dorel Fleșeriu, spune că a fost nevoit să renunțe la 230 din cei 700 de angajați.
În afară de problema personalului, impozitele prea mari pe salarii sunt o altă problemă specifică în toate sectoarele de activitate. Constantin Vlăduț, acționar unic la Hotel Orizont Cozia, este de părere că un minister dedicat doar turismului s-ar putea implica mult mai mult în rezolvarea problemelor din acest sector.
„Cât timp taxa pentru forţa de muncă este 46 %, oamenii ne vor pleca din ţară. Călimăneştiul a avut noroc cu un liceu de turism. Numai că din 8.000 de locuitori, 3.000 au plecat, iar din aceştia 2.500 lucrează în industria hotelieră din întreaga lume. Ar trebui găsite nişte măsuri să-i aducem pe oamenii aceştia înapoi, acasă”, este de părere Constantin Vlăduţu, de la Ardava – acţionar unic Hotel Orizont Cozia.
Președinta CONAF, Corina Chiriac, consideră că turismul vâlcean, și nu numai, îi lipsește cel mai mult promovarea. Acest rol ar putea fi preluat de Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD), fiind și singurul mod de gestionare integrată a unei destinații turistice.
Sebastian Fîrtat, prefectul județului Vâlcea, recunoaște că există o lege prin care s-ar putea înființa astfel de instituții încă din 2017. Cu toate acestea, nu s-au creat încă normele de aplicare, însă există orașe în care funcționează astfel de OMD-uri.