Ministerul israelian al Sănătății a constatat că numărul mic de cazuri de inflamație cardiacă, observate îndeosebi la persoane tinere vaccinate cu cu Pfizer au probabil legătura cu vaccinarea.
Pfizer a anunțat printr-un comunicat că are cunoștință în ce privește observațiile israeliene legate de miocardită și că nu s-a stabilit o legătură cauzală cu acest vaccin. De asemenea, compania analizează cu atenție evenimentele adverse și are întâlniri regulate cu Departamentul pentru siguranță din Ministerul israelian al Sănătății, pentru evaluarea datelor. De menționat este că în Israel au fost raportate 275 de cazuri de inflamație cardiacă, în perioada decembrie 2020-mai 2021, la peste cinci milioane de persoane vaccinate, a precizat ministerul, anunțând concluziile unui studiu comandat pentru analizarea problemei.
De asemenea, majoritatea pacienților care au suferit inflamația inimii nu au stat în spital mai mult de patru zile, iar 95% dintre cazuri au fost clasificate ca fiind ușoare, conform studiului, despre care ministreul a afirmat că a fost efectuat de către trei echipe de experți.
Acest studiu a constatat că „există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze (de vaccin al Pfizer) şi apariţia miocarditei la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani”, se anunță într-un comunicat. Conform constatărilor, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţi cu vârste între 16 şi 19 ani decât la alte grupe de vârstă.
De asemenea, un grup consultativ al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat luna trecută un studiu suplimentar în ce privește posibilitatea unei legături între vaccinurile ARNm şi miocarditei, precum cele de la Pfizer şi Moderna.
EMA- Agenția Europeană a Medicamentului a spus săptămâna trecută că inflamația inimii după administrarea vaccinului Pfizer nu este un motiv de îngrijorare, întrucât astfel de incidente au fost similare cu cele din populația generală. La momentul acela, a mai spus că tinerii sunt cei mai predispuși la afecțiunea aceasta.
Israelul a renunțat să permită adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani să se vaccineze, în așteptarea raportului Ministerului Sănătății. Un comitet al ministerului a aprobat vaccinarea adolescenților, a menționat un înalt oficial.
„Comitetul a dat undă verde pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând cu săptămâna viitoare”, a spus pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul pentru reacţia la pandemie în Israel.
Eficacitatea vaccinului este însă mai mare decat riscul, iar Israelul este lider mondial la vaccinare.
Cu numai câteva infecţii de Covid-19 pe zi, dar și un total de cazuri active de numai 340 în întreaga ţară, economia iraeliană s-a deschis pe deplin, cu toate că rămân restricţii în ce privește intrarea turiştilor în ţară.
Aproximativ 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. De marţi, restricţiile în ce privește distanţarea socială şi necesitatea permiselor speciale de vaccinare ca să intre în anumite restaurante şi locaţii au fost eliminate.