Andrei Baciu, anunț de ultimă oră despre certificatul verde de vaccinare. Care este data exactă la care românii îl vor putea obține

Andrei Baciu, anunț de ultimă oră despre certificatul verde de vaccinare. Care este data exactă la care românii îl vor putea obține
Andrei Baciu, despre certificatul european de vaccinare

Vești bune despre eliberarea certificatului verde de vaccinare în Europa, dar și în România. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, șapte state din Europa au început să-l elibereze de pe data de 1 iunie. În țara noastră, mai există câteva lucruri de pus la punct, dar în viitorul apropiat, cetățenii imunizați vor beneficia de avantajele acestui document digital.

Care sunt primele țări care au oferit certificatul verde de vaccinare

Certificatul verde digital pare a fi cheia spre mai multă libertate, așa cum promit autoritățile din toată lumea. Odată cu primirea acestui document digital, cetățenii imunizați împotriva Covid-19 ar urma să poată călători mai ușor în alte țări, începând cu data de 1 iunie. Potivit lui Andrei Baciu certificatul digital a fost emis la această dată în șapte state ale Europei: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia.

Totodată, Comisia Europeană a oferit informații cu privire la testarea cu succes a acestui certificat de către alte 22 de țări din blocul comunitar, începând cu data de 1 iunie.
Andrei Baciu a explicat avantajele pe care cetățenii le vor avea, imediat cum vor intra în posesia acestui certificate digital.

Un aspect extrem de important este acela că certificatul verde de vaccinare garantează validitatea vaccinului, astfel că se vor evita falsificările adevereințelor de vaccinare, așa cum s-a fpcut până acum.

„Odată cu o situație epidemiologică mai bună, crește și mobilitatea. A venit sezonul estival, în multe locuri s-au deschis stațiunile turistice și atunci crește traficul, inclusiv în punctele vamale. (…)

Primul și cel mai important lucru, care garantează și facilitează circulația și garantează faptul că respectivul certificat este valid, este această soluție a certificatului verde digital”, a explicat Andrei Baciu, la Antena 3.

Cum se obține certificatul de vaccinare

Andrei Baciu a dezvăluit că ideea certificatului de vaccinare a ridicat numeroase întrebări privind confidențialitatea datelor personale și a tuturor etapelor care vor constitui crearea lui.
Secretarul de stat a explicat în cadrul aceleiași intervenții ce trebuie să facă cetățenii pentru a primi acest certificat.

„Lucrurile sunt foarte simple, însă, în același timp sunt în deplină siguranță. Au fost multe discuții referitoare la ce se întâmplă cu datele personale (…) Lucrurile vor fi extrem de simple și sigure.

Se vor întâmpla în felul următor: Va fi un portal în care îți faci un cont cu nume, prenume, adresa de e-mail, unde vei primi un link care va verifica dacă tu chiar ești tu (…) O să fie date de identificare personală. (…) În momentul în care ajungi la vamă, ai următoarea variantă: fie pe smartphone, fie în format fizic va fi un certificat unde sunt câteva date, care pot fi comparate cu un act de identitate.

Va exista un cod QR (…) pe bază de CNP. Acesta este felul în care se interoghează bazele de date existente. Trebuie să dovedim trei tipuri de chestiuni: fie că suntem vaccinați – acest lucru se face prin interogarea Registrului electronic Național de Vaccinare, unde ne identificăm cu ajutorul CNP-ului, sau partea de testare – am trecut prin boală și avem un test negativ, undeva în trecutul nostru sau am efectuat un test cu 72 de ore înainte și a ieșit negativ – aceste detalii sunt disponibile în aplicația dezvoltată de STS și Ministerul Sănătății, aplicați Corona-Forms”, a detaliat Andrei Baciu.

Când vor intra românii în posesia lui

El a mai dezvăluit că, cel mai probabil, certificatul va fi gata la 1 iulie sau mai devreme, autoritățile competente fiind în grafic cu organziarea tuturor pașilo necesari.

„La noi va fi gata la data de 1 iulie, chiar mai devreme. Sunt doar câteva lucruri care mai trebuie făcute, suntem în grafic și se lucrează deja. Primele ședințe pe acest subiect au avut loc acum două luni de zile. (…) Certificatul are menirea de a ne facilita călătoriile în spațiul european”, a concluzionat secretarul de stat.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI