Anul trecut, la finalul sezonului estival, se demara un amplu proces de mărire al plajelor. Autoritățile au demarat proiectul în valoare de 750 de milioane de euro. Plajele Mamaia, din Edighiol și Periboina, sau faleza Constanței, au fost mărite. De exemplu, acum plaja din Mamaia a ajuns la aproximativ 50 de hectare. Numai că de-acum în colo încep adevăratele probleme aici.
Plaja din Mamaia s-a lărgit cu cel puțin 50 de hectare în plus. Numai că, se plâng turiștii, nu poți sta pe ea din cauza lipsei nisipului fin, care se regăsea pe plajele vechi. În afară de asta, turiștii nu pot face plajă pe prosoape, pentru că nu li se dă voie, iar șezlongurile nu se regăsesc absolut deloc. Asta este doar una din problemele actuale de pe plaja din Mamaia.
Atât în cazul plajei din Mamaia, cât și în cazul celorlalte plaje mărite, cei care se ocupă de proiect au uitat un aspect foarte important. Cei din zonă spun că s-a uitat cadastrarea noilor plaje, și așa se face că aceste plaje, inclusiv cea din Mamaia, nu pot fi cesionate. Din acest motiv și lipsa agenților comerciali autorizați să monteze și să închirieze șezlonguri, bungalouri, umbrele, etc.
„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje.
E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a explicat la Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
Cele 50 de hectare de plajă din Mamaia sunt pline de pietriș și scoici, turiștilor fiindu-le imposibil să se folosească de aeastă nouă plajă. O altă problemă majoră aici este curățenia plajei. Este clar că, în cele din urmă, turiștii vor lua cu asalt și cele 50 de hectare de plajă din Mamaia, din lipsă de spațiu.
Asta va însemna multă lume, deci și mult gunoi. Cum zona nu este cesionată nimănui, întrebarea firească este cine va face curat pe noua plajă. Situația este pe cât de hilară pe atât de românească, iar rezolvare imediată nu se întrezărește în viitorul apropiat.
„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT.
E greu să delegi un serviciu pe o suprafață care de facto nu există în acte – e o realitate. Mâine-poimâine vine Curtea de Conturi și te întreabă: cum ai făcut aceste plăți, ai făcut doar pentru suprafața aceasta mică, care a existat dintotdeauna, ai inclus-o și pe cealaltă, dar fără documente? E o noutate pentru noi, o premieră și trebuie să ne adaptăm”, spune șeful Gărzii de Mediu.