Plaja lărgită de la Mamaia nu poate fi folosită de turiști, de fapt. Până când nu pot păși pe ea

Plaja lărgită de la Mamaia nu poate fi folosită de turiști, de fapt. Până când nu pot păși pe ea
Proiectul mamut de lărgire a plajei din Mamaia

Sezonul estival 2021 ne bate la ușă. Mulți români își vor face concediul la malul Mării Negre, sau cel puțin așa promiteau autoritățile. Din păcate realitatea momentului este cu totul alta și cei care și-au făcut planuri vor avea surprize. Dacă v-ați făcut planuri pentru Mamaia, s-ar putea să fiți dezamăgiți.

Proiectul mamut de lărgire a plajei din Mamaia

Anul trecut autoritățile locale din Constanța demarau un proiect mamut de lărgire a plajei din Mamaia, dar și din alte stațiuni. Proiectul, în valoare de  750 de milioane de euro, a fost demarat atât pe plaja din Mamaia, cât și în stațiunile  Edighiol și Periboina, faleza Constanței.

Alte proiecte de modernizare au mai fost demarate în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Năvodari, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Proiectul ar fi trebuit să se termine în parametrii stabiliți în proiect înainte de startul noului sezon estival 2021. Din păcate realitatea este cu totul alta.

Birocrația omoară turismul de la malul mării

S-a lucrat contra cronometru, iar mare parte din ceea ce și-au propus autoritățile locale s-a realizat. În cazul plajei din Mamaia, însă, lucrurile nu stau chiar atât de bine. Dacă vă faceți planuri să mergeți în prima parte a sezonului și să vă plimbați pe noua plajă extinsă, din păcate, nu veți putea face asta.

Administratorii plajei din Mamaia nu vor putea da voie turiștilor în zona extinsă din cauza birocrației. Nu că ar fi vreo surpriză, birocrația în România omoară aproape tot. După terminarea procesului de extindere a plajei din Mamaia trebuia făcută recepția lucrării. Din păcate însă, administratorii spun că acest lucru nu s-a făcut, iar accesul turiștilor se va face doar din partea a doua a sezonului estival.

Noua suprafață, de 50 de hectare de plajă din Mamaia, va trebui recepționată de administratori. Ministrul Mediului a explicat de ce s-a ajuns în această situație hilară.

”Din punct de vedere juridic, recepția nu a avut încă loc. Vom ajunge la faza de recepție undeva în mijlocul sezonului turistic. E o lucrare nefinalizata juridic. Recepția nu a avut loc iar aceasta promulgare necesită o atitudine constructivă din partea tuturor factorilor implicați. Administrarea se va face de constructor până la recepție și după de ABDL. Trebuie să asigurăm curățenia pe plajă. Vom asigura și serviciul de salvamar. Ceea ce se vede cu ochiul liber este că nisipul adus de mare e mai fin. Sper că în timp să fie și nisipul de pe plajă mult mai fin.

Cu siguranță după lucrări lucrurile stau un pic diferit, dar speram în evoluția pozitivă a fenomenelor naturale, aici. După finalizarea lucrărilor și intabularea plajei noi, vom face un concurs de soluții urbanistice și arhitecturale pentru amenajarea acestei noi porțiuni. Va fi nevoie de un nou PUZ și amenajarea unei plaje moderne. Va fi nevoie de o abordare total diferită.”, a spus Tanczos Barna, ministru mediului.